FOTO Obilježen Međunarodni dan obitelji: "Ništa ne može zamijeniti obitelj"

VV | 15.5.2023. u 14:19h | Objavljeno u Društvo

U zgradi u kojoj su smještene razne udruge u varaždinskom Graberju, prigodnim programom danas, u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine obilježen je Međunarodni dan obitelji.

Na početku programa, kojeg je organizirali ZIPKA – Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije, u suradnji s Obiteljskim centrom-Područnom službom Varaždinskom, nazočne su pozdravili predsjednica Udruge Marija Igrec, županijska pročelnica Ljubica Božić te gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo važnost obitelji koja predstavlja jezgru oko koje se okupljamo i koje čini cijelo društva onakvim kakvo jeste. Zahvalio je Udruzi Zipka i svim podupirućim udrugama s kojima Grad Varaždin odlično surađuje i koje rade dobra djela za mnoge obitelji. Rekao je da institucije ne mogu odraditi sve odgojne funkcije jer je obitelj najbitnija.

dan_obitelji_2.JPG

- Želio bi da se broj udomitelja poveća jer ih je sada u Varaždinu samo 37. To bi trebala shvatiti i država koja izdvaja tri puta veća sredstva za dijete koje se nalazi u instituciji umjesto da izdvaja veća sredstva za udomiteljske obitelji. Ništa ne može zamijeniti obitelj. Dijete koje živi u obitelji je sigurno sretnije od djeteta koje živi u nekoj instituciji - naglasio je gradonačelnik Bosilj čestitavši svim nazočnima Dan obitelji uz želju da se povećaju sredstva za udomitelje, a samim tim i broj udomiteljskih obitelji. Grad Varaždin je osigurao stan za udomiteljsku djecu nakon 17 godine života te ljetovanje za udomiteljsku djecu.

Predsjednica Udruge Marija Igrec rekla je da je ovaj dan prilika da se ukaže i podigne svijest o važnosti obitelji i njegovanju odnosa povjerenja, topline i bliskosti unutar obitelji te stvaranju pozitivnog ozračja unutar obitelji.

- Osim tradicionalnih, danas imamo i posvojiteljske, jednoroditeljske, pa i udomiteljske obitelji. Udomitelji prihvaćaju djecu koja nisu imala sreću odrastati u svojim biološkim obiteljima te im je itekako važan osjećaj podrške i ljubavi. Udruga Zipka im u tome pruža podršku kroz razne projekte s ciljem osnaživanja obitelji i djece – istaknula je Igrec.

Županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ispred Varaždinske županije, također je naglasila da "ništa nije bitnije za dijete nego mjesto koje može nazvati dom, ali i da danas ništa nije izazovnije od podizanja djece".

- Udomiteljstvo je vrlo odgovorna zadaća i nije lako uzeti dijete na skrb i pružiti mu ljubav 24 sata. Kao zamjenska obitelj potrebno je dodatno se potruditi kako bi ispravili tužnu priču jednog djeteta, ali je to i neprocjenjivo jer pružate djeci sretno djetinjstvo i bolju budućnost. Bez kvalitetnih obitelji nema ni kvalitetnog razvoja društva. Nažalost, broj udomitelja opada i stoga ih treba maksimalno podržati – rekla je županijska pročelnica te se zahvalila udruzi Zipka koja djeluje u Varaždinskoj županiji već 16 godina.

U sklopu obilježavanja Dana obitelji organizirane su prigodne radionice za roditelje i udomitelje te djecu i mlade kao i za korisnike drugih srodnih udruga i organizacija poput Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin i brojnih drugih.

Programu su prisustvovali i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

 dan_obitelji_3.JPG