Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja: od mjerenja krvnog tlaka i šećera do vježbanja na otvorenome Foto: ilustracija

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja: od mjerenja krvnog tlaka i šećera do vježbanja na otvorenome

Varaždinske vijesti | 6.4.2022. u 09:53h | Objavljeno u Društvo

Prezentacijom zdravog životnog stila, mjerenjem šećera u krvi i tlaka, savjetovanjem o zdravoj prehrani i kroničnim bolestima, ali i vježbanjem na otvorenom će sutra, u četvrtak, 7. travnja, Opća bolnica Varaždin, Dom zdravlja Varaždinske županije i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije obilježiti Svjetski dan zdravlja.

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu ispred FOI-a će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Živjeti zdravo", koju organizira Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Sveučilištem Sjever, Medicinskom školom u Maruševcu i Prirodoslovnom, rudarskom i kemijskom školom Varaždin.

Učenici i studenti sudjelovat će u prezentaciji zdravog životnog stila - pravilne prehrane, izrade smoothya, antropometrijskim mjerenjima te mjerenjima tlaka i šećera u krvi, sjedenja na lopti, nordijskog hodanja, boravka na svježem zraku, spolnog i reproduktivnog zdravlja, masaže na stolcu i slično.

Cilj ove akcije je promicanje zdravlja i zdravog stila života te podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima kao što su debljina, visoki tlak i šećer u krvi, rizično spolno ponašanje, pušenje i drugo.

Dom zdravlja Varaždinske županije će besplatno mjerenje šećera i tlaka sutra organizirati na dvije lokacije:
- u holu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu od 8 do 10 sati;
- u holu Doma zdravlja na Trgu kralja Tomislava 8 u Lepoglavi od 14 do 15 sati.

Patronažne sestre će pak provoditi savjetovanje o kroničnim bolestima, hipertenziji, dijabetesu, pretilosti, zdravoj prehrani, Covidu-19 te, prema potrebi, dogovoriti obilazak ljudi s visokim rizikom za nastanak bolesti.

U Općoj bolnici Varaždin će medicinske sestre/tehničari zajedno s učenicima u holu zgrade Interne zainteresiranim građanima u 9 sati mjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Učenici Srednje škole s pravom javnosti iz Maruševca dijelit će prikladnu brošuru o promicanju zdravlja i zdravoj prehrani te dijeliti jabuke kao zdravo voće.

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik u 10 sati u prostorima poliklinike medicinske sestre će mjeriti krvni tlak i šećer u krvi te dijeliti brošuru o zdravoj prehrani i davati savjete o načinu prehrane kod dijabetesa.

U Novom Marofu će fizioterapeuti zajedno s medicinskim sestrama vježbati vani na otvorenom, a na taj način se želi potaknuti sve građane na tjelesnu aktivnost i promicanje zdravlja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci