U povodu Dana planeta Zemlje predavanje o vodozemcima i gmazovima

S.K. | 24.4.2017. u 10:44h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija se odlikuje velikom biološkom i i krajobraznom raznolikošču.

U tu svrhu obilježit će se Dan planeta Zemlje, 26. travnja u 11 sati, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. U okviru događanja održat će predavanje na temu raznolikosti i ugroženosti vodozemaca i gmazova. Prigodnim predavanjem se želi skrenuti pažnja javnosti na potrebu očuvanja dviju skupina životinja o kojima mnogi imaju negativan stav, iako se radi o izuzetno važnim i korisnim članovima ekosustava.

Istovremeno će se predstaviti i publikacija pod nazivom „Vodozemci i gmazovi u Varaždinskoj županiji“, koju je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije tiskala kao rezultat istraživanja provedenih u sklopu projekta „Inventarizacija herpetofaune u Varaždinskoj županiji. Svrha tog projekta bila je prikupiti podatke o rasprostranjenosti, brojnosti i ugroženosti vodozemaca i gmazova u Varaždinskoj županiji, s posebnim naglaskom na distribuciju i ugroženost zmija otrovnica.

Vodozemci i gmazovi su dvije skupine kralješnjaka koje su izuzetno važne za održavanje ravnoteže u ekosustavu, obzirom da predstavljaju ključan dio hranidbenih mreža. Hrane se raznovrsnim plijenom od različitih vrsta kukaca do malih sisavaca (posebno zmije), stoga su vrlo korisni u blizini ljudskih naselja. Zbog svoje osjetljive kože vodozemci su važni bioindikatori, odnosno životinjske vrste koje ukazuju na negativne promjene u okolišu. Iz otrova koje luče pojedine vrste gmazova i vodozemaca proizvodi se čitav niz lijekova, ali i zmijski protuotrov.

Unatoč koristi, zbog straha i predrasuda, vodozemci i gmazovi često stradavaju od strane ljudi. Navedene činjenice upućuju na važnost njihove zaštite, ali i edukacije lokalnog stanovništva s ciljem podizanja ekološke svijesti kao i usmjeravanja točnih informacija kako bi se suzbile predrasude.

Galerija slika