O povijesti i sadašnjosti slavljeničke Glazbene škole i na znanstvenom skupu Foto: Glazbena škola Varaždin

O povijesti i sadašnjosti slavljeničke Glazbene škole i na znanstvenom skupu

Varaždinske vijesti | 25.11.2018. u 14:03h | Objavljeno u Društvo

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Glazbena škola Varaždin u sklopu slavljeničke 190. obljetnice škole organizirali su znanstveni skup na kojem se govorilo o povijesti i sadašnjosti varaždinske obrazovne institucije poznate daleko izvan granica Hrvatske.

Davor Brđanović, Ivana Klajzner, Vedran Lesar, Klara Zečević Bogojević, Domagoj Marić, Nataša i Ivana Maričić, Nada Bezić, Tatjana Čunko, Jelena Sviben, Davor Bobić, Raymond Rojnik, dr. sc. Zdenka Weber, Dada Ruža i Marina Sokol predstavili su u svojim izlaganjima zanimljive detalje iz Glazbene škole od očekivanja njenih učenika, glazbenih obljetnica, uloge škole u glazbenom životu grada i sudjelovanja na Varaždinskim baroknim večerima, znamenitih profesora, značaja u medijima, zasnivanja predmeta kompozicije do prisjećanja na Dječji zbor nekadašnje Muzičke škole koji je ostvario zapažene inozemne turneje.

- U ovoj slavljeničkoj godini odlučili smo organizirati skup na kojem smo govorili o dosadašnjim aktivnostima, kako se škola razvijala u prošlosti i kako je djelovala. Sva ćemo izlaganja objaviti u zasebnom časopisu i upravo je to doprinos Hrvatske akademije znanost i umjetnosti ovoj slavljeničkoj obljetnici. Glazbena škola i HAZU surađivali već i u organizaciji znanstvenog skupa o Josipu Klimi, o akademiku Jurici Muraiu, potom o Janu Vanhalu, baroknom skladatelju čija se ostavština čuva danas u Uršulinskom samostanu. Imamo puno materijala i bogatu glazbenu baštinu Varaždina koju treba nastaviti istraživati. Raduje me što ima zainteresiranih za proučavanje varaždinske povijesti i glazbene baštine, a upravo je ovaj skup pokazatelj te bogate suradnje - istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu.

- Cilj nam je bio okupiti na skupu studente muzikologije, profesore koji rade na Glazbenoj školi, te eminentne muzikologe. Željeli smo da istraže jedan mali segment prebogate baštine koja je eto već 190 godina prisutna u Varaždinu, a to je glazbeno obrazovanje. U sklopu ovotjedne Srijede u muzeju prof. Nataša Maričić dala je sustavan pregled povijesti škole, a na ovom skupu željeli smo otići malo u detalje iz povijesti škole i drago mi je što su se sudionici skupa dotakli nekih tema koje do sada nisu bile istraživane - naglasio je Davor Matačić, ravnatelj škole koja svoj slavljenički program nastavlja praizvedbom mjuzikla "Glazba srca mog" posljednjeg dana u studenom, dok se u Gradskom muzeju Varaždin priprema velika izložba za kraj obljetničke godine, a koja će biti otvorena 12. prosinca u palači Sermage.