O bogatoj varaždinskoj židovskoj povijesti kroz izložbu u varaždinskoj sinagogi Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

O bogatoj varaždinskoj židovskoj povijesti kroz izložbu u varaždinskoj sinagogi

Igor Čolaković | 13.5.2019. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Nakon nedavne izložbe “Židovi i Zagreb” u varaždinskoj sinagogi u utorak, 14. svibnja, bit će otvorena izložba na kojoj će biti predstavljena bogata povijest Židova u Varaždinu.
Izložba uključuje 26 panela. Izniman je doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj ima mjesto izložbe varaždinska sinagoga: zaštićeno kulturno dobro, jedno od dva u Varaždinu koja godinama vapi za obnovom. Uz potporu Ministarstva kulture ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju te će se krenuti s radovima sanacije uličnog pročelja sinagoge. Na izložbi će biti predstavljeno i idejno rješenje njezine unutrašnjosti.
Izložbu, koju organiziraju Grad Varaždin i Gradski muzej, pripremile su muzejska savjetnica Spomenka Težak, Nataša Mihinjač, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin, i Petra Marincel, dokumentaristica Gradskog muzeja Varaždin, na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić, koja je sustavno proučavala povijest židovske zajednice u Varaždinu.
Izložba će biti otvorena u 19 sati, a za razgled će ostati otvorena do 31. svibnja, svakog radnog dana od 16-15 do 19 sati.
Za učenike će u utorak, 21. svibnja, od 10 do 12 sati, biti organiziran i edukativni dan s razgledom izložbe uz vodstvo Spomenke Težak, dok će za građane vodstvo biti organizirano u petak, 31. svibnja, u 18 sati.
Na Međunarodni dan muzeja, u subotu, 18. svibnja, od 20 do 24 sata, Sinagoga će biti otvorena za javnost te će u njoj biti prikazani dokumentarni filmovi Mire Wolf.
Uz ovu izložbu bit će organiziran i posjet Židovskom groblju, u četvrtak, 30. svibnja, u 14 sati, uz vodstvo Milivoja Dretara.