NS REFORMISTI Župane Stričak osigurajte besplatnu prehranu i za učenike osnovnih škola s područja županije

Varaždinske vijesti | 19.9.2022. u 11:12h | Objavljeno u Društvo

- Reformisti su u izbornom programu, čija sam nositeljica za Grad Varaždin, i u potpisanom Sporazumu o programskoj suradnji u Gradskom vijeću Grada Varaždina s SDP-om za mandat 2021.-2025. vrlo visoko pozicionirali obrazovanje, školstvo i pronatalitetnu politiku. Kroz svoj politički rad osigurali smo: smanjenu naknadu za školsku kuhinju i produženi dnevni boravak, iskorak u pronatalitetnoj politici odnosno 5000 kuna za svako novorođeno dijete – uvodno je rekla Zdravka Grđan.

Na konferenciji za medije sudjelovali su potpredsjednik Županijske organizacije Željko Bedeković, predsjednik Kluba vijećnika Reformista u Županijskoj skupštini i predsjednik Gradske organizacije Varaždin Robert Vugrin, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan i vijećnica Gradskog vijeća Mirjana Kolarek Karakaš.

- Zanimljivo je u proteklim danima čitati, podjednako od gradske oporbe i vlasti, prisvajanje naših programa konkretno program besplatne prehrane svim učenicima u osnovnim školama. Bivša gradska vlast se dokazala izdvajanjem 0 kuna za prehranu učenika i zaključavanjem verificiranih programa za zdravu prehranu u ladice, što je daleko od dobrobiti djece i njihovih jednakih šansi. 

- Vrlo je jasno da jedino Reformisti ima snagu provesti svoj program. SDP će poštivati naše programske smjernice jer smo koalicijski partner, ali zašto pokušava Budimo grad prikazati zaslužnima za idejna socijalna rješenja - očito pokušaj političkog spina i javnog dodvoravanja Budimo gradu. Činjenica je jedna: Budimo grad je tijekom formiranja većine u Gradskom vijeću supotpisao Sporazum, što znači i naše socijalne mjere, ali zahvalni smo Budimo gradu što je unatoč napuštanju Sporazuma prepoznao vrijednost i važnost naših mjera i ciljeva. U svakom slučaju Reformisti će inzistirati na potpunom uvođenju besplatne prehrane za sve učenike bez podjela i etiketiranja - rečeno je na konferenciji za medije.

- Kao što znamo, Čehokova lista je dio vladajuće većine u Varaždinskoj županiji, vijećnici Čehok, Lešina, Kranjčec, Cingula i gospodin Bunić (kada nije u Remetincu), podržavaju župana Stričaka i vladajuća su većina. Stoga pozivamo župana Stričaka da ovu mjeru uvede i na osnovne škole s područja Varaždinske županije. Djeca iz Malog Bukovca, Sv. Ilije ili Vinice jednaka su djeci iz Varaždina i uopće ne sumnjam da će nas i gospodin Čehok i SDP , kao i ostali klubovi vijećnika, podržati u ovoj inicijativi – naglasio je Željko Bedeković te predložio da županijske službe odmah počnu pripremati financijsku konstrukciju kroz proračun za 2023. godinu.

Dr. Mirjana Kolarek-Karakaš naglasila je važnost školskog obroka za zdravlje djece.

- Unos hrane, osim za pravilan rast i razvoj, neophodan je za pažnju i koncentraciju na satu i što bolji školski uspjeh. Gladno dijete u startu ima manje šanse ostvariti sve svoje potencijale. U sve težoj socijalno-ekonomskoj krizi neće svi roditelji moći osigurati školski obrok za svoje dijete, zadaća lokalne zajednice je da to osigura kako ne bi u 21. stojeću, u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji niti jedno dijete u školi, bilo gladno – naglasila je dr. Kolarek-Karakaš.