Novi projekt na FOI-ju u sklopu programa Erasmus+ KA203 Foto: Arhiva VV

Novi projekt na FOI-ju u sklopu programa Erasmus+ KA203

Varaždinske vijesti | 29.10.2020. u 18:10h | Objavljeno u Društvo

Dana 22.09.2020. potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt TEACH4EDU4 (punog naziva „Accelerating the transition towards Edu 4.0 in HEIs“) odobrenog u sklopu programa Erasmus+ KA203 – Strateška Partnerstva za visoko obrazovanje, između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišta u Zagrebu, kojeg u projektu zastupa Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Projekt počinje 02.11.2020. i traje do 01.05.2023., dakle 30 mjeseci. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 296.845,00 €. Glavni cilj projekta je odgovoriti na potrebu Industrije 4.0 kroz strateško partnerstvo, koje će stvoriti viziju i rješenja kako ubrzati odgovarajući prijelaz visokih učilišta u području informatike i srodnih disciplina prema obrazovanju 4.0. Na projektu, uz Fakultet organizacije i informatike sudjeluje još 6 inozemnih partnera iz Velike Britanije, Slovačke, Srbije, Estonije, Italije i Španjolske.

Utjecaj projekta planiran je na više razina: razina studenta, nastavnika i institucije. Očekuje se da će nastavnici biti zadovoljni sa novim iskustvom podučavanja, razviti nove vještine i kompetencije, te koristiti inovativne pedagogije za razvoj novih predmeta prema načelima Edukacije 4.0 u suradnji s partnerima iz industrije. Studenti će kroz sudjelovanje na zajedničkim kreativnim učionicama (eng. JCC) efikasno ostvarivati ishode učenja novim metodama učenja, prisustvovati međunarodnim virtualnim timovima, razvijati vještine potrebne u Industriji 4.0, iskusiti „mobilnost od kuće“, povećati svoju angažiranost, svjesnost, samoopažanje te samopromišljanje u procesu učenja. Nastavničko osoblje u partnerskim institucijama, a kasnije i ostala zainteresirana Sveučilišta, podići će svjesnost o inovativnim pedagogijama, razviti nove kompetencije i vještine, razviti strateška partnerstva na međunarodnoj razini, pridonijeti ostvarenju institucionalnih strateških ciljeva vezano za kontinuirano poboljšanje studijskih programa, razvoj ljudskih resursa i internacionalizaciju, poboljšati ponudu kolegija podržanih inovativnim pedagogijama i metodama učenja, poboljšati standardizaciju praksi učenja i kolegija te poboljšati tehničku podršku za planiranje i vrednovanje aktivnosti učenja i podučavanja.
Koordinator provođenja projekta ispred cijelog međunarodnog konzorcija je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban sa Fakulteta organizacije i informatike.