Novi projekt na FOI-ju u sklopu programa Erasmus+ KA203 Foto: Arhiva VV

Novi projekt na FOI-ju u sklopu programa Erasmus+ KA203

Varaždinske vijesti | 29.10.2020. u 18:10h | Objavljeno u Društvo

Dana 22.09.2020. potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt TEACH4EDU4 (punog naziva „Accelerating the transition towards Edu 4.0 in HEIs“) odobrenog u sklopu programa Erasmus+ KA203 – Strateška Partnerstva za visoko obrazovanje, između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišta u Zagrebu, kojeg u projektu zastupa Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Projekt počinje 02.11.2020. i traje do 01.05.2023., dakle 30 mjeseci. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 296.845,00 €. Glavni cilj projekta je odgovoriti na potrebu Industrije 4.0 kroz strateško partnerstvo, koje će stvoriti viziju i rješenja kako ubrzati odgovarajući prijelaz visokih učilišta u području informatike i srodnih disciplina prema obrazovanju 4.0. Na projektu, uz Fakultet organizacije i informatike sudjeluje još 6 inozemnih partnera iz Velike Britanije, Slovačke, Srbije, Estonije, Italije i Španjolske.

Utjecaj projekta planiran je na više razina: razina studenta, nastavnika i institucije. Očekuje se da će nastavnici biti zadovoljni sa novim iskustvom podučavanja, razviti nove vještine i kompetencije, te koristiti inovativne pedagogije za razvoj novih predmeta prema načelima Edukacije 4.0 u suradnji s partnerima iz industrije. Studenti će kroz sudjelovanje na zajedničkim kreativnim učionicama (eng. JCC) efikasno ostvarivati ishode učenja novim metodama učenja, prisustvovati međunarodnim virtualnim timovima, razvijati vještine potrebne u Industriji 4.0, iskusiti „mobilnost od kuće“, povećati svoju angažiranost, svjesnost, samoopažanje te samopromišljanje u procesu učenja. Nastavničko osoblje u partnerskim institucijama, a kasnije i ostala zainteresirana Sveučilišta, podići će svjesnost o inovativnim pedagogijama, razviti nove kompetencije i vještine, razviti strateška partnerstva na međunarodnoj razini, pridonijeti ostvarenju institucionalnih strateških ciljeva vezano za kontinuirano poboljšanje studijskih programa, razvoj ljudskih resursa i internacionalizaciju, poboljšati ponudu kolegija podržanih inovativnim pedagogijama i metodama učenja, poboljšati standardizaciju praksi učenja i kolegija te poboljšati tehničku podršku za planiranje i vrednovanje aktivnosti učenja i podučavanja.
Koordinator provođenja projekta ispred cijelog međunarodnog konzorcija je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban sa Fakulteta organizacije i informatike.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci