Novi projekt čuvanja tradicije u OŠ u Donjoj Voći Foto: OŠ Donja Voća

Novi projekt čuvanja tradicije u OŠ u Donjoj Voći

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 19:46h | Objavljeno u Društvo

Iako u općini Donja Voća još traje projekt "Detox", koji podupire Europska unija te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i u kojem sudjeluju, u pojedinim prihvatljivim etnografskim aktivnostima, i učenici OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje i Gornje Voće, učenici i učitelji ove škole uključili su se u novi projekt koji promiče slične vrijednosti i aktivnosti pod nazivom "Mali čuvari tradicijske kulture".

Škola se pridružila kao projektni partner Centru tradicijske kulture Varaždin, uz OŠ Svibovec te udrugu Svima. Projekt financira MZOŠ RH u okviru Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. u iznosu od 130.000 kn, dok preostalih 6.500 kn osigurava CTK Varaždin.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_1.jpg

Učenici su, nakon što im je projekt 18. siječnja predstavljen u školi, pokazali izniman interes za uključivanje u 12 predviđenih radionica na kojima će steći nova znanja, vještine i stavove te korisno i konstruktivno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, kao i vrijeme provedeno u školi, jer će se neke radionice integrirati u školski kurikulum nastavnih predmeta Glazbene kulture, Likovne te Tjelesne i zdravstvene kulture, Povijesti, Građanskog odgoja, Hrvatskog jezika i književnosti te izvannastavnih aktivnosti.

Osim što će učiti o tradicijskoj kulturi i dječjim pravima, upoznat će život i djelo književnice Marije Jurić Zagorke i posjetiti njezin memorijalni stan u Zagrebu kao i prostorije Nacionalnog folklornog ansambla "Lado", nakon što nauče plesati tradicionalne plesove drmeš, polku i oberštajer i upoznaju nošnje svoga kraja. Također će naučiti izrađivati i uspoređivati tradicionalni i suvremeni nakit koji se nosio uz narodnu nošnju. Upoznat će osnovne tehnike sviranja na tradicijskim glazbalima poput diplica, dvojnica, gajdi, duda, lijerice i sopila, a neka će glazbala škola dobiti u trajno nasljeđe nakon završetka projekta.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_2.jpg

U radionici naziva "Bajkopričaonica" moći će sudjelovati i stariji mještani te lokalni pučki pisac Vlatko Komes kako bi se učenici prisjetili narodnih bajki i priča, mitova i legendi iz usmene književnosti, a posjetit će se Ivanina kuća bajki, muzej u Ogulinu posvećen Ivani Brlić Mažuranić.

Sami će također sudjelovati u terenskom radu fotografiranja tradicijskih motiva te prikupljanja riječi za Glosar, što neće biti teško jer je učiteljica Irena Šipek već prikupila impozantnu zbirku riječi, izraza, fraza, brojalica i drugoga jezičnog blaga voćanskih ljudi u kojem su sudjelovali i učenici.

Završna radionica posvetit će se suvremenom plesu i pokretu. Tijekom projekta predviđeni su susreti s učenicima i učiteljima iz OŠ Svibovec Toplički, sklapanje novih prijateljstava i razmjena iskustava između škola, kao i pronalaženja sličnosti i razlika ovih dviju sredina. Koordinatorica projekta aktivnosti u voćanskoj školi je učiteljica Engleskog jezika i razredne nastave Nevenka Matijačić, koja je školu pozvala u ovaj projekt. Učiteljsko vijeće s radošću je prihvatilo ovaj projekt.

- Sve projektne aktivnosti usmjerene na obrazovne, ali i odgojne vrijednosti očuvanja lokalnog te hrvatskog kulturnog identiteta i kao takve moraju uvijek naći mjesto i u suvremenim školskim kurikulumima. One su prilika da u svijesti naših učenika ostavimo trag o našoj bogatoj etnografskoj baštini koju će i oni imati obvezu čuvati od zaborava - istaknula je ravnateljica Rahela Blažević.

os-donja-voca-projekt-ocuvanja-bastine_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci