NOVI MAROF U Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" otvorena izložba slika "pjesnikinje kistom" Danice Klopotan

VV | 8.5.2023. u 20:59h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organizirala je samostalnu izložbu slika svoje sumještanke Danice Klopotan. O njenom doprinosu likovnoj kulturi govorio je Dragan Vicković, a izložbu je otvorio gradonačelnik Siniša Jenkač.

- U ovoj domaćoj bajci, koja traje već pola stoljeća, samozatajna slikarica Danica Klopotan stavlja na likovnu kartu svijeta svoj pitomi zavičaj, svoj Novi Marof. Ona ga tako svrstava uz bok svjetskim metropolama gdje je svojim radovima oduševila; u Beču, Hamburgu, Milanu, Zagrebu, Torinu, Stutgartu , ali i u Los Angelesu, Bonnu, Varaždinu, Rimu… Danica Klopotan je pjesnikinja kistom koja otkriva i pronalazi radost tu pored sebe u ljepoti prije svega ovdašnje prirode koja je okružuje, u kojoj diše, za koju ona jedino zna i koja joj je dostatna - istako je Vicković.

Likovna je kritika visokim ocjenama vrednovala slikarski opus Danice Klopotan. Ova je sanjalica svoje snove izvezla na slikama. Njeno slikarstvo je naslonjeno na hlebinski verizam, ističe prof. Stjepan Hajduk.

- Ima u njezinim slikama nekakve čudesne simbioze verizma i snovitosti. Gospođa Danica je virtuoz kista koja je znalački učinila odmak od klasične podravske naive, ona je svoja i originalna. Nikada se nije odrekla sebe da bi se dopala drugima.

Izložba umjetnice Danice Klopotan je događaj u Novom Marofu kojem su pridonijeli i sudionici na svečanosti otvaranja. Bili su to tajnica udruge LUNOM-a Katarina Pisačić te tamburaši KUD- a „Marof“ iz Novog Marofa, sopranistica Valentina Mekovec Gabud i pijanistica Dina Katnić. Moderator svečanosti otvaranja bila je Lidija Zečević, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice. Izložba Danica Kloptan može se razgledati u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ do 31. svibnja.