VIDEO Nova usluga u Varaždinu: Najam električnih romobila za 75 lipa po minuti

VV | 14.5.2021. u 12:29h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin i Bolt, vodeća europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili su novo rješenje urbane mobilnosti. Najam Bolt električnih romobila predstavili su gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska i Italija.

U Varaždin je dostavljeno čak 150 Bolt električnih romobila koji će biti raspoređeni na 10 frekventnih lokacija. Usluga najma i korištenja eco-friendly Bolt električnih romobila dostupna je ukupno u 15 država i više od 50 gradova među kojima su Rijeka i Osijek, a od danas i Varaždin.

Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, prilikom predstavljanja je izjavio:

- Zahvaljujem tvrtki BOLT. Riječ je o jednoj tehnologiji prijevoza koja je relativno nova, ali u Europi poznata. Ja sam je imao iskušati i ispitati prije dvije godine u Oslu i mogu reći da ono što se građanima možda čini malo nepraktično – kako se voziti pa gdje ostaviti romobile, to sve savršeno funkcionira. Također, ako je cijena 0,75 kn po minuti, za 10 minuta je 7,50 kn, iako vam se čini da u 10 minuta ne možete puno proći romobilom, to nije točno. Možete bez ikakvih poteškoća proći dobar dio svih gradskih institucija jer vam je gotovo sve na dohvat ruke. Tako da, za tu cijenu, možete stići posjetiti sve ono što ste taj dan naumili. Važno je i to što se radi o ekološki prihvatljivom i primjerenom načinu prijevoza, mobilnom, brzom, prilagodljivom u svakom dijelu grada. Uspjeli smo dogovoriti da se na nekim područjima neće moći voziti, na Korzu, u parku, pazili smo na sigurnost djece i pješaka, ali sve ostale lokacije bit će građanima dostupne. Pozivam sve građane da isprobaju romobile i uvjeren sam da će prigrliti ovaj način prijevoza po gradu - rekao je Čehok.

Boltova usluga najma električnog romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost.

Brzina koju mogu razviti uvjetovana je lokacijom romobila. Dok je, primjerice, u zoni Trga Kralja Tomislava ona ograničena na 5 km/h zbog zabrane vožnje biciklima i romobilima, u zoni Starog grada i pješačkim zonama najviša brzina iznosi 10 km/h. U zonama bez ograničenja moguće dosegnuti čak 20 km/h koji su spušteni na 15 km/h ako korisnici odaberu početnički način vožnje.

Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska i Italija, zahvalio je Gradu Varaždinu i dodatno naglasio važnost sigurne vožnje.

- Osim ograničavanja brzine u početničkom načinu rada, kako bismo dodatno brinuli o sigurnosti, Bolt će u suradnji s Gradom Varaždinom kontinuirano educirati građane o najboljim sigurnosnim praksama u vožnji. Želimo da građani Varaždina uživaju u vožnjama naših romobila, koriste ih za brz i siguran prelazak kraćih udaljenosti te istovremeno brinu o sigurnosti sugrađana. Dosadašnja pozitivna iskustva iz europskih, ali i hrvatskih gradova potvrđuju veliko zanimanje građana za ovu vrstu prijevoza i vjerujemo da će ovaj pilot projekt biti jednako uspješan i u Varaždinu - istaknuo je Begović.

Implementacijom nove usluge u Varaždinu Bolt potvrđuje intenzivno provođenje globalnog Zelenog plana i u Hrvatskoj, a kojem je cilj kompenzirati emisije CO2, stvoriti zelenije gradove te smanjiti negativan ekološki utjecaj.

Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, osvrnuo se na dosadašnje poslovanje i buduće planove Bolta.

- Želimo zadržati poziciju vodećeg pružatelja usluga prijevoza na zahtjev i svojim ekološki orijentiranim poslovanjem dodatno doprinositi zaštiti okoliša. Želimo kompenzirati Boltov doprinos emisijama ugljikovog dioksida europskom transportnom sektoru za barem pet milijuna tona do 2025. te pružiti zelenije opcije kretanja u gradovima. Posebno nas veseli činjenica što je i Grad Varaždin prepoznao potencijal pilot projekta Bolt romobila te nam omogućio da zajedničkim snagama donesemo novu perspektivu urbanog prijevoza i mijenjamo navike građana nabolje - rekao je Lukačević.

Od svibnja do studenog 2021. trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja 75 lipa po minuti vožnje što je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga.

get_hi_media_5.jpg

get_hi_media_6.jpg

get_hi_media_7.jpg

get_hi_media_3.jpg