NOVA GALERIJA Dio umjetničke zbirke Malogorski izložen u staroj knjižnici, otvorena jedinstvena zbirka umjetnina

Igor Čolaković | 13.5.2021. u 17:23h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok i varaždinski kolekcionar Vladimir Malogorski potpisali su u četvrtak, 13. svibnja, aneks ugovora zahvaljujući kojem će vrijedne umjetnine iz Zbirke Malogorski biti izložene u prostoru iz kojeg je nedavno iseljena Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“.

Ovu vrijednu zbirku, koju čini više od 1.300 umjetničkih djela naših najcijenjenijih likovnih umjetnika, Vladimir Malogorski je još 2003. godine poklonio Gradu Varaždinu, a sada je napokon dobila i primjereni izložbeni prostor.

- Ovo je zbirka neprocjenjive vrijednosti, koja sadrži i vrijedna djela hrvatske moderne, djela hrvatske naive, ali i djela varaždinskih slikara. Uspjeli smo za ovu jedinstvenu umjetničku zbirku napokon osigurati primjeren prostor. Sada smo izložili tek dio najvrijednijih djela iz zbirke gospodina Malogorskog, a cijela će zbirka biti izložena u ovom prekrasnom prostoru na jesen, nakon što bude završena njegova obnova, za koju je napravljen i idejni projekt - istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svečanosti potpisivanja aneksa ugovora.

Zadovoljstvo što je njegova iznimna umjetnička zbirka konačno dobila prostor u kojem će biti trajno izložena istaknuo je i Vladimir Malogorski.

-Prostor bivše knjižnice je prekrasan prostor, upravo onakav kakav zaslužuje ova zbirka. Na ovaj način Varaždin mi se odužio na najbolji način, jer je moja zbirka u koju sam uložio 60 godina svog života, konačno dobila primjeren prostor - rekao je ovaj cijenjeni varaždinski kolekcionar.

U novom galerijskom prostoru za sada su izložena tek neka od najreprezentativnijih djela iz Zbirke Malogorski.

-Izložena su djela naših najvećih majstora naive, primjerice, Ivana Rabuzina, Slavka Stolnika, Franje Mraza, Ivana Lackovića, iznimna djela hrvatske moderne, slike Ljube Babića, Vladimira Becića, Naste Rojc, ali i Vlahe Bukovca, pa i sjajan Berberov portret Miroslava Krleže, te čak 5 djela Miljenka Stančića - naglasila je Jelena Rančić, kustosica Gradskog muzeja Varaždin.

 

 

 

Označeno u
Galerija slika