Nordijsko hodanje u Varaždinu je "in": Udruga Drava udvostručila broj članova i projekata! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nordijsko hodanje u Varaždinu je "in": Udruga Drava udvostručila broj članova i projekata!

VV | 19.1.2020. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava, osnovana prije dvije godine, održala je redovnu godišnju Skupštinu, koja je bila i izborna, a na kojoj je istaknuto da je udruga u 2019. godina udvostručila broj članova te će u 2020. udvostručiti i broj projekata koje provodi.

Predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija naglasila je da u ovom trenutku broje 90 članica i članova koji svojim kontinuiranim ili povremenim angažmanom sudjeluju u realizaciji vrlo ambicioznog programa. Zajednički cilj je hodanje, odnosno kretanje, u korist zdravlja i kvalitetnijeg života, a aktivnosti se provode kroz treninge i škole nordijskog hodanja, organizaciju i sudjelovanje na festivalima nordijskog hodanja i pješačenja, izlete, projekte, edukaciju te suradnju sa srodnim udrugama i institucijama.
– Tijekom cijele godine, osim u ljetnim mjesecima, redovito smo se okupljali na dvije ili više lokacija koje su dostupne svim članicama i članovima s područja grada Varaždina, vježbali smo i hodali rutama koje su prilagođene svim sudionicima. Istovremeno vodimo brigu i o intenzitetu kretanja. Hodalo se i u manjim grupama, parovima ili individualno neovisno o organiziranim treninzima što također podržavamo i potičemo naše članstvo i na ove oblike kretanja jer učinak na naše zdravlje ostaje isti bez obzira gdje, kada i s kime se kretali. No, treba naglasiti da se do pozitivnih rezultata dolazi samo kontinuiranim i dugotrajnim hodanjem – rekla je predsjednica Udruge Drava.

udruga_drava_skupstina_2.JPG

Prvi projekt Udruge u prvoj godini djelovanja bio je „Dan na Dravi“, obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave, dok je prošle godine s Varaždinskom županijom te uz pomoć Dvora Trakošćan, Turističke zajednice Varaždinske županije i Općine Bednja vrlo uspješno realiziran najveći projekt – 1. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Trakošćan 2019. s više od 500 sudionika iz Hrvatske i Slovenije. Sudjelovalo se na festivalima nordijskog hodanja u Opatiji, Rastokama, Zagrebu, Prelogu, Samoboru i Varaždinu, zatim na varaždinskoj Cross ligi Drava, u organizaciji Varaždinskog polumaratona, u 1. humanitarnoj utrci grada anđela, u europskom projektu Grada Varaždina „CityWalk“, Danima otvorenih vrata udruga Republike Hrvatske, u istraživačkom projektu koji na nacionalnoj razini provode Hrvatski savez nordijskog hodanja i Kineziološki fakultet „Hodanje vam je u genima“, a članice Udruge nordijsko su hodanje prezentirale na nekoliko događanja u Varaždinu i Ludbregu.

Kako su svrha postojanja i ciljevi djelovanja Udruge Drava okupljanje ljudi svih dobnih skupina koji vode brigu o svom zdravlju svakodnevnim ili povremenim kretanjem kako bi krvožilni, dišni i lokomotorni sustav održali zdravim, te promocija i prakticiranje nordijskog hodanja svih osoba neovisno o fizičkim i psihičkim sposobnostima, u 2020. godini nastavlja se sa svakodnevno organiziranim treninzima i dosadašnjim projektima, ali provedbom novih.

– Nastavljamo s dva projekta i otvaramo dva nova. Organizirat će se 2. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije - Trakošćan 2020. i treću godinu provoditi projekt pod nazivom „Dan na Dravi“. Novi projekti obuhvaćaju aktivnosti koje provodimo od samog osnutka kojima smo sada dali formu projekta, a to su „Festivali nordijskog hodanja“ i „Hodanjem do zdravlja“ koji će se provoditi tijekom cijele godine – najavila je Kalajdžija.

Jedan dio aktivnosti varaždinske Udruge Drava bit će posvećen natjecanjima u nordijskom hodanju, a Hrvatski savez nordijskog hodanja planira uvođenje ove kategorije na 3 do 5 festivala, po međunarodnim standardima, uz edukaciju sudaca na nacionalnoj razini koji bi pratili regularnost natjecanja na festivalima. Natjecanje je već najavljeno i održava se u Varaždinu u okviru Cross lige Drava, Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Kluba Nordijskog hodanja Varaždin te na Novogodišnjoj utrci.

Kako Upravnom i Nadzornom odboru istječe dvogodišnji mandat, na Skupštini Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava izabrano je 7 članova Upravnog odbora i 3 člana Nadzornog odbora. Dosadašnji Upravni odbor dobio je jednoglasno povjerenje za još jedan mandat na dvije godine – predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija, zamjenica Zdravka Gmajnić, tajnica Kristina Petričević i članovi Olgica Friščić, Ljubica Stanek, Darinka Kolarić i Rudolf Kolarić. Predsjednica Nadzornog odbora i dalje je Đurđa Stankus, a čine ga još Barica Zagrajski i Natalija Šprem.