Nonet Donum i izložba kostarikanske umjetnice u Galerijskom centru Foto: VBV

Nonet Donum i izložba kostarikanske umjetnice u Galerijskom centru

| 27.9.2016. u 15:07h | Objavljeno u Društvo

Varaždin je izgleda poput bajke. Mogla bih ga usporediti sa zemljom čudesa - rekla je na otvorenju svoje izložbe u varaždinskom Galerijskom centru Nina Bebout, umjetnica iz Kostarike koja je u sklopu popratnih programa 46. Varaždinskih baroknih večeri predstavila svoje radove objedinjene na izložbi pod nazivom „Mujer-filigrana“.

Umjetnica rođena u Nikaragvi, školovala se u rodnoj zemlji, potom u Europi-u Milanu, te u SAD-u, od 1980. godine kontinuirano slika i stvara, te sudjeluje na mnogobrojnim izložbama u Kostariki, zemlji u kojoj danas živi. Od 1990. do 1994. godine bila je kulturni ataše svoje zemlje u Rimu, a 1996. godine primila je priznanje za najbolju sudionicu iz inozemstva na međunarodnoj smotri suvremene umjetnosti održane u Aquili u Italiji. Tijekom četiri desetljeća svog umjetničkog rada istraživala je različite stilove, ali se najduže zadržala u kamenu, kao elementu koji traje vječno.

Najčešće koristi tehniku ulja, jer kako ističe, njome postiže najjaču ekspresiju na svojim slikama. Eksperimentira i s akrilnim bojama, pa tako nastaju njena recentnija platna, puna ornamentike i živih boja koje umjetnica rado naziva filigranima. Upravo se s njima do 5. listopada predstavlja posjetiteljima izložbe u Uskoj ulici.

Pokušavam ispričati priču o ženi s njenim vlastitim simbolima - otkrila je umjetnica koja je u Varaždin stigla zahvaljujući prijateljskim vezama s velikim prijateljima Varaždina i Varaždinskih baroknih večeri- bračnim parom Kren iz Zagreba.

Mjesto više tražilo se na sinoćnjem koncertu nazvanom „Španjolska večernja“ na kojem je u varaždinskoj crkvi sv. Florijana nastupio vokalni nonet Donum pod dirigentskom palicom Višeslava Jaklina i orguljskom pratnjom Darka Plelia.

Svi autori večerašnjeg koncerta španjolskih su skladatelji, a mogu reći da su to djela koja se ne izvode baš često kod nas i bilo je interesantno ove godine, kada je Španjolska zemlja partner, pronaći i poručiti glazbu iz španjolskog baroka - rekao je Višeslav Jaklin.

Nonet Donum i Tomislav Ratković na trubi večeras nastupaju u 19 sati i u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, a za taj koncert kao ni ostale koncerte Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina ne naplaćuju se ulaznice. U Varaždinu, večeras je na programu 46. Varaždinskih baroknih večeri noćni koncert uz svijeće ansambla „More hispano-Vicente Parrilla trio“ u Starom gradu u 21 sat koji je već otprije rasprodan. Prije koncerta, u 19 sati bit će održano predstavljanje španjolske gastronomije u atriju Starog grada, za koje još ponešto ulaznica ima u prodaji.