Noć vještica rezervirajte za predavanje Kristijana Petrovića "Nespokojni - priča o duhovima"

Varaždinske vijesti | 30.10.2020. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

Još nas malo dijeli do jednog dana, ili točnije rečeno noći, koja slovi kao najzlokobnija u godini. Od svojih samih početaka obilježavanja, ova najmračnija noć u godini vuče za sobom jednu karakteristiku koja tijekom tisućljeća postaje sve izraženija. Naime, upravo je te noći granica između svijeta mrtvih i živih najtanja, dok se u nekim momentima gotovo i briše.

Iako su tijekom povijesti, povodom obilježavanja Keltskog Samhaina, na popularnosti u pučkom praznovjerju dobile vještice, vampiri, vukodlaci i demonske sile, ta je noć ipak postala vremenom usko vezana uz povratak mrtvih u naš svijet. Odnos živih prema svijetu pokojnika tijekom vremena postaje sve više analizirani i kompleksniji, što su posebice dokazali Egipćani, ali i Grci te Rimljani.

U novije doba ta je noć bila najplodnija za tzv. spiritističke seanse koje su postale sinonim za zabavu, ali su uskoro počele privlačiti pažnju brojnih znanstvenika koji su odlučili vidjeti postoji li ipak nešto više, odnosno, postoji li zagrobni život. U današnje doba svjedoci smo brojnih priča i legendi koje nam lede krv u žilama, a neke od njih su postale toliko popularne da su završile i na filmskom platnu.

Što je to toliko zlokobno u Noći vještica i što se sve pojavljivalo tijekom brojnih seansi doznajte u predavanju Kristijana Petrovića "Nespokojni – priča o duhovima". U subotu, 31. listopada predavanje će se prenositi online s početkom u 20:00 sati putem linkova: https://bit.ly/3kGaXVL i https://bit.ly/37V8frW .

Izrezbarite bundeve, pripremite atmosferu i spremite se za Halloween party iz sigurnosti vlastitog doma.