Noć knjige u Gradskoj knjižnici, ovogodišnja tema - "Sanjaju li roboti električne knjige?"

Julijana Marčec | 19.4.2023. u 11:37h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnja manifestacija temom propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali i nudeći rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga

"Sanjaju li roboti električne knjige?", tema je ovogodišnje nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje - Noć knjige, koja će biti održana od 21. do 23. travnja u 254 grada i mjesta diljem Hrvatske.

Ovogodišnja manifestacija svojom temom propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali i nudeći rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga. Noć knjige će u Hrvatskoj biti održana 12. godinu zaredom, a prigodnim programima i ove se godine uključila Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović".

- Iako u gradskoj knjižnici priređujemo različite programe za sve generacije naših korisnika tijekom cijele godine, ipak se rado uključujemo u sve nacionalne manifestacije. Sudjelujemo i u ovogodišnjoj Noći knjige s nekoliko programa u skladu s temom, pa ćemo u prostoru u vili Bedeković  prirediti zanimljivu radionicu za učenike viših razreda osnovnih škola, dok će predškolci i učenici nižih razreda u vili Bedeković, na Odjelu za djecu, moći sudjelovati u satovima priče o robotima - najavio je ravnatelj Knjižnice Mario Šoštarić i pozvao sve koji žele sudjelovati da se prijave.

Bijeg u knjižnicu, radionica je koja je osmišljena po principu popularnih soba za bijeg, pa će u njoj učenici zajednički tražiti način za izlazak iz sobe slijedeći niz unaprijed pripremljenih zadataka. Radionica će biti u subotu, 22. travnja od 8 do 11 sati.

Satovi priča o robotima u vili Bedeković bit će organizirani u petak, 21. travnja, prijepodne, a na Franjevačkom trgu s početkom u 19 sati bit će upriličeno predstavljanje dviju zbirki pjesama - "Razmatranja" autorice Emilije Kovač i "Stepenice za Stojanku K0." autorice Andrijane Kos-Lajtman.

Ovo predstavljanje knjižnica organizira u suradnji s varaždinskim ogrankom Matice hrvatske, pa će uz autorice knjige predstaviti i književnik Ernest Fišer, predsjednik Ogranka. Odabrane pjesme na ovoj poetskoj večeri interpretirat će Densi Radovan.

Uoči manifestacije, u četvrtak, 20. travnja, u istom će prostoru svoju knjigu "Gdje misli nestaju - putopisne priče sa svjetskih planina" predstaviti Damir Šantek. Početak putopisnog predavanja i predstavljanje zbirke od 34 putopisa bit će u 19 sati.

nocknjige112.jpg