Nikad veći interes za upis na varaždinski FOI Foto: VV arhiva / ilustracija

Nikad veći interes za upis na varaždinski FOI

Varaždinske vijesti | 25.7.2022. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu ove godine je zabilježio najveći interes za upis preddiplomskih studijskih programa u nekoliko posljednjih godina.

Naime, za informatički sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi interes je bio gotovo 3 puta veći od kvote, za stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja interes je ove godine na ljetnom roku bio gotovo 12 puta veći od kvote.

- Uspjeh je tim veći što Hrvatska ima negativne demografske trendove, sve je manje potencijalnih studenata i dosta fakulteta i studija se bori s nepopunjavanjem kvota. Studenti prepoznaju kvalitetu naših studijskih programa, interdisciplinarnost i spoj informatičkih i ekonomskih znanja te poslovnih vještina, kao i intenzivnu suradnju s više od 400 partnera - prvenstveno IT partnerskih tvrtki u kojima naši studenti imaju stručnu praksu već od 3. godine preddiplomskog studija. FOI uvodi poslodavce u nastavni proces kroz model work based learninga, stoga upravo u suradnji s njima kontinuirano modernizira studije i uvodi u nastavni plan nova interdisciplinarna područja. Potražnja za FOI-jevcima je izuzetno velika, oni su izuzetno kompetitivni kadar i većina svoje prvo zaposlenje pronalazi već na studiju. To su prepoznali naši budući studenti i zato izabrali FOI – poručuju s Fakulteta.

Konkretno, preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), na upisnu kvotu od 80 studenata u Varaždinu, na ljeto je htjelo upisati 958 kandidata. Broj prijavljenih kandidata za preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi je ove godine bio trostruko veći od kvote, odnosno 730 kandidata na 285 mjesta. Na ekonomski sveučilišni studij Ekonomika poduzetništva FOI upisuje 120 redovnih studenata, a na svojoj listi preferencija označilo ga je više od 400 kandidata.

Upisi su na ljetnom roku započeli u utorak, 19. srpnja i završili su u petak, 22. srpnja. Odvijali su se isključivo online putem aplikacije FOI UPISI (upisi.foi.hr) koju su na FOI-ju razvili vlastitom ekspertizom unutar Centra za razvoj programskih proizvoda. Uz to, kandidatima je olakšan i proces plaćanja putem aplikacije FOI PAY (pay.foi.hr) koja budućim studentima omogućava brzo i jednostavno plaćanje troškova studija. FOI je tijekom upisa osigurao i online podršku putem videokonferencijskog sustava BBB kojeg koristi i u nastavi, a pružali su ju svakog dana studenti viših godina studija.

Broj slobodnih mjesta za upis na jesenskom roku bit će poznat svim kandidatima u sustavu Postani student, a od jeseni će na FOI-ju u sva četiri grada u kojima se izvodi nastava (Varaždin, Sisak, Zabok i Križevci) studirati oko 600 brucoša.

Označeno u