Nezaboravne priče iz Kavane Corso autora Dubravka Jelačića Bužimskog

| 6.11.2015. u 19:58h | Objavljeno u Društvo

U čitaonici Gradske knjižnice Metel Ožegović u Varaždinu, 5. studenoga predstavljena je nova knjiga Nezaboravne priče iz Kavane Corso autora Dubravka Jelačića Bužimskog.
Središnji likovi ove zbirke pripovjedaka legendarni su zagrebački filmski kritičar Vladimir Vuković Vladek te više ili manje stalni gosti te legendarne zagrebačke kavane. O knjizi su govorili književni kritičar Strahimir Primorac, urednica Romana Horvat i autor Dubravko Jelačić Bužimski, koji je predstavljajući svoju knjigu kazao da je ona svojevrsni njegov dug Vladimiru Vukoviću Vladeku.
- Knjiga je zapravo hommagge prostoru kavane Corso u Zagrebu i jednom čovjeku koji je bio doajen okupljanja jedne grupe kulturnjaka - filmskih redatelja, književnika, slikara, pisaca, a to je bio filmski kritičar Vladmir Vuković. Od 1970- ih do 1990-tih godina tamo su se družilo i raspravljalo o svemu pa i o političkoj i kulturnoj situaciji u Zagrebu i Hrvatskoj i svijetu. U to je vrijeme vladala tzv. hrvatska šutnja ili tišina, a mi smo u kavani imali svoju ugodu i vedrinu i za nas je za tim je kavanskim stolovima sve bilo ljepše nego vani. Kad je kavana zatvorena i zauvijek otišao naš dragi prijatelj osjećao sam potrebu da jednom anegdote, koje su mi ostale u sjećanju, obuhvatim jednim širim narativnim postupkom i objavim. Tako je eto nastala ova knjiga kao neko sjećanje na vrijeme koje smo provodili u Kavani Corso. – kazao nam je autor.
Dubravko Jelačić Bužimski ističe i da ga za Varaždin vežu obiteljske niti. Sin je varaždinskoga glumca Zvonimira Jelačića Bužimskog, koji je svoj radni vijek završio u HNK-u u Varaždinu, a u varaždinskom kazalištu igrane su i njegove drame: Ponoćna igra, Svjetlo za insekte - Poštar zvoni samo jedanput, te dječja predstava Osvajanje kazališta. Prema davnom obiteljskom posjedu plemenitih Bužimskih Dubravko Jelačić je potomak obitelji bana Josipa Jelačića, koji je iz Varaždina krenuo u oslobađanje Međimurja od mađarske vlasti.