Neandertalci iz daleke prošlosti opet stižu među nas! Foto: Općina Donja Voća; VV arhiva

Neandertalci iz daleke prošlosti opet stižu među nas!

Varaždinske vijesti | 9.6.2023. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

U subotu 10. lipnja održat će se 8. po redu manifestacija "Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost", autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu - članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine biti znatno drugačiji, a neopisivu stručnu tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji „Dani braće Stolnik“ na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfie-je, Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje, a najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda - KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

- Iskoristite produženi vikend i subotu 10. lipnja za posjet ovoj poznatoj i atraktivnoj manifestaciji, prelijepom voćanskom kraju, i najvažnije - prapovijesnom lokalitetu svjetskog značaja - voćanskoj ljepotici spilji Vindiji! - poručili su iz Općine Donja Voća.

spilja_vindija_donja_voca_02062023.jpg