Naši robotičari dio tima koji je iza sebe ostavio MIT-ovce i Lockheed Martin! Foto: Ilustracija

Naši robotičari dio tima koji je iza sebe ostavio MIT-ovce i Lockheed Martin!

Ivica Kruhoberec | 19.2.2024. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Na međunarodnom natjecanju u robotici MBZIRC (Mohamed bin Zayed International Robotics Challenge), koje je nedavno završeno u Abu Dhabiju, prvo mjesto i vrijednu nagradu osvojio je projekt tima sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Robert Milijaš i Jakob Domislović, bivši učenici varaždinskih osnovnih i srednjih škola, dio su tog iznimno uspješnog tima koji je na prestižnom natjecanju - kojeg sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata po kojem i nosi ime - iza sebe ostavio pedesetak konkurenata s uglednih sveučilišta i tvrtki iz cijelog svijeta, kao što su Lockheed Martin i MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Obojica rade kao mlađi istraživači u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na FER-u, čija su istraživanja usmjerena na kontrolu, robotiku i inteligenciju u područjima letećih, hodajućih i mobilnih robota, manipulacije, kao i multiagentskih i automobilskih sustava. Tu istražuju primjenu LIDAR tehnologije na bespilotnim letjelicama, tako da su mogli više nego uspješno riješiti natjecateljski zadatak: napraviti potpuno autonoman besposadni brod, koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

- S robotikom sam se prvi put susreo još u osnovnoj školi. Imao sam sreće da mi je tehnički predavao Ivica Kolarić, koji je na školi organizirao nastavu iz robotike kao dodatnu aktivnost. Od njega sam čuo da na FER-u postoji studij automatike na kojem se radi i robotika. Studij mi se izrazito dopao pa sam nakon diplomskog rada ostati raditi u labosu kod svog mentora i nastaviti školovanje kroz doktorski studij, veli nam Robert Milijaš. Jakob Domislović počeo je raditi u laboratoriju na trećoj godini.

- Trebao sam birati mentora te su mi se u tom trenu opis posla i rezultati prof. dr. sc. Stjepana Bogdana činili najzanimljiviji. Odmah na prvom projektu sam se zaljubio u robotiku te sam znao da se time hoću baviti. Na tom projektu je Robert Milijaš bio jedan od asistenata...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...