Naši kuhari u Italiji osvojili srebro i broncu, no to nije bilo dovoljno za finale u Singapuru Foto: Hrvatski kuharski savez

Naši kuhari u Italiji osvojili srebro i broncu, no to nije bilo dovoljno za finale u Singapuru

VV | 25.2.2023. u 16:41h | Objavljeno u Društvo

Od 18. do 22. veljače ove godine u Riminiju i Italiji održana su prestižna kulinarska natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge, u organizaciji svjetske krovne kuharske organizacije Worldchefs. Na natjecanjima se predstavilo gotovo 100 kuhara i slastičara iz čitave Europe koji su tražili svoju ulaznicu za veliko finale koje će se održati sljedeće godine u Singapuru, u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa.

U elitnom društvu ponajboljih europskih kuhara u Italiji predstavili su se i hrvatski predstavnici koji su svojim radovima oduševili ocjenjivače i publiku, a među njima su bile i varaždinske snage: Marin Sambolek (Pansion-restoran Garestin) i Dinko Tomašić (Hotel Turist, Restoran Nobel). Sambolek i njegov pomoćnik Tomašić jela su pripremali prvog dana u sklopu natjecanja Global Chefs Challenge (kuhari seniori). Aktualni državni prvak Sambolek imao je zadatak u samo tri sata pripremiti šest predjela i šest glavnih jela na zadane namirnice. Za svoj su nastup osvojili srebrne medalje, no u Singapur su se u ovoj kategoriji plasirali Italija i Cipar.

U kategoriji namijenjenoj mladim kuharima do 23 godine, Hrvatsku je predstavljao Karlo Štorga bez pomoćnika iz varaždinskog restorana Bedem, koji je u sat i petnaest minuta pripremao četiri porcije glavnog jela te je morao koristiti teletinu. Za svoj nastup osvojio je brončanu medalju.

Na natjecanje su s hrvatskom ekipom kuhara putovali Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, izbornik Kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić koji su sudjelovali i u tromjesečnim pripremama, te Erich Glavica koji je imao odgovornost i zadovoljstvo da kao hrvatski predstavnik bude član ocjenjivačkog suda.

- Zadovoljni smo nastupom iako se nismo plasirali u finale, no predstavili smo hrvatsko kulinarstvo u dobrom svijetlu i povećali si šanse za nastup nacionalnog tima sljedeće godine na Kulinarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Hrvatski kuhari i slastičari sjajno su surađivali "u boxu" te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzini, smirenošću i prikazanim tehnikama. Okusi su bili jako dobri, a pripremljena jela oduševila su suce iako su imali pokoji manji nedostatak u odnosu na prvoplasirane. Na kraju su nijanse odlučile - istaknuo je Crleni.

Galerija slika