Namirnice koje "čiste" pluća od nikotina Foto: Ilustracija

Namirnice koje "čiste" pluća od nikotina

M.B./Varaždinske vijesti | 6.12.2015. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

Znanstvena istraživanja su nedavno pokazala da mnoge namirnice mogu blagotvorno djelovati na čišćenje pluća od štetnih tvari koje sadrži duhan.

Od svih namirnica, četiri su izdvojene kao najdjelotvornije, piše N1.

1. Grejp
Grejp smanjuje proliferaciju (proširenje) ćelija raka u tijelu, sadrži puno antioksidansa i poznat je kao efikasan igrač u borbi protiv raka.
Također, grejp je izvor limonida, ljekovitih fitokemikalija koje mogu pomoći u borbi protiv tumora puća, dojke, želuca, debelog crijeva, kože i usta.

2. Luk
Luk pročišćava i čisti pluća.
Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja. Svojim sastojcima luk pojačava apetit i pospješuje probavljanje hrane.
Veći unos luka u organizam smanjuje razinu glukoze u krvi. U tom procesu pomoćni element je i prisustvo kroma u luku, koji pomaže stanicama da pravilno reagiraju na oslobođeni inzulin.
Istraživanja kod dijabetičara pokazala su da krom može smanjiti brzo podizanje šećera u krvi, povećati tolerantnost stanica na glukozu, smanjiti razinu inzulina, te smanjiti kolesterol i trigliceride. Jedna šoljica svježeg luka (oko 250 g) sadrži skoro 20 posto dnevnih potreba za ovim mineralom.

3. Selen
Selen je mineral koji se koristi kao aditiv ishrani ili se nalazi u tragovima u određenim namirnicama. Enzim koji proizvodi vitamin E stimulira i omogućava jačanje plućne membrane.

4 . Đumbir
Đumbir djeluje antiseptički i antibakterijski, pomaže bronhijalnim cijevima u izbacivanju nakupljenog sadržaja.