Nakon Ekonomskog i Pravnog fakulteta, najviše upisanih studenata ima - Sveučilište Sjever! Foto: Sveučilište Sjever

Nakon Ekonomskog i Pravnog fakulteta, najviše upisanih studenata ima - Sveučilište Sjever!

VV | 30.1.2024. u 15:22h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever nezaobilani je čimbenik u razvoju sjever i predvodnik ubroju upisanih studenata u Hrvatskoj

Sveučilište Sjever je po broju upisanih studenata u Hrvatskoj u samom vrhu! Pokazala je to nedavno objavljena analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije, s čak 79 % upisanih studenata slijedi Varaždinska, a potom i Koprivničko-križevačka županija, odnosno, nakon zagrebačkog Ekonomskog i Pravnog fakulteta, najviše studenata ima upravo - Sveučilište Sjever. Kada bi se sagledali i ostali podaci, poput prelaznika i izvanrednih studenata, broj upisanih studenata premašio bi i fakultete koji su se našli po toj listi ispred Sveučilišta Sjever - poručuju s tog sveučilišta koje trenutno ima 3202 studenata samo na prijediplomskim studijima.

1X5A28431.JPEG

I bolji od najboljih

- Sveučilište Sjever kao integrirano sveučilište ima dva centra, u Varaždinu i u Koprivnici. U ovoj akademskoj godini na prijediplomskim studijima u Sveučilišni centar Varaždin upisano je 2436 studenata, od kojih je 1269 redovnih, a 1167 izvanrednih. U Koprivnici na prijediplomskom studiju trenutno imamo 766 studenata, od kojih je 281 izvanrednih. Na prvoj godini imamo 561 redovnog studenta i 111 izvanrednih u Varaždinu, te 168 redovnih i 54 izvanrednih studenata u Koprivnici. Kad zbrojimo sve te brojke na Sjeveru je 3202 studenta na prijediplomskom studiju, a toj brojci treba pridodati još i naše diplomske i doktorske studente. Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj prijava za studijske programe, a da sve više mladih izabire doći studirati u Varaždin i u Koprivnicu, pokazuju i objavljeni podaci resornog Ministarstva - istaknuo je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

ipiccy_image.jpg

ZNANSTVENO-TEHNOLOŠKI PARK - Pred nama su novi izazovi, kako još bolje unaprijediti obrazovni proces, više ulagati u prostorne kapacitete i opremu, ali i naše djelatnike. Ponosni smo i što smo dio Razvojnog sporazuma Sjever, u sklopu kojeg su planirana ulaganja u bivšim vojnim prostorima u Optujskoj ulici u Varaždinu. Putem ITU programa u Sveučilišnom centru Koprivnica idemo u novi Znanstveno-tehnološki park kojim će se intenzivirati suradnja između visokog obrazovanja, znanstvene zajednice i gospodarstva u razvoju novih tehnologija i inovacija - najavio je prof. dr. sc. Marin Milković.

To što je Sveučilište Sjever predvodnik po broju upisanih studenata u Hrvatskoj je zbog sustavnog ulaganja u kvalitetu na svim razinama, ali i zato što se studijski programi razvijaju u suradnji s gospodarskim sektorom.

1X5A5341.jpg

- Ulaganje u kvalitetu naša je strateška odrednica. Imamo implementirani sustav upravljanja kvalitetom koji je sukladan zahtjevima norme ISO 9001:2015 te ga je certificirala međunarodna akreditirana ocjenjivačka kuća TÜV Nord u studenom 2023. godine. Od samih početaka usmjereni smo na povezivanje s gospodarstvom. Ne samo da time osiguravamo praćenje gospodarskih trendova i noviteta u znanstvenom i nastavnom dijelu, već omogućavamo našim studentima i obavljanje stručne prakse za vrijeme studija, a po završetku i radno mjesto. Unatrag nekoliko godina organiziramo i tjedan karijera UNIN Connect week. Mjesto je to spajanja gospodarstvenika sa studentima, na koji se rado odazivaju renomirane tvrtke i ustanove. Imamo i brojna predavanja gospodarstvenika te surađujemo s brojnim poznatim tvrtkama i institucijama, poput Podravke, HGK, HBOR-a, Carneta te mnogim drugima - ističe rektor Sveučilišta Sjever.

Ljestvica iznad

Velika se pažnja, dodaje prof. dr. sc. Milković, pridodaje i znanstvenom radu.

1X5A5803.jpg

- Na našem sveučilištu rade brojni istaknuti znanstvenici i priznati djelatnici u svojim strukama, a dvojica naših profesora, unatrag dvije godine, nalaze se među 2 % najcitiranijih znanstvenika u različitim disciplinama. Bilježimo i značajan rast broja objavljenih publikacija u obje znanstvene baze relevantne za vrednovanje i napredovanje nastavnika - WoS te SCOPUS. Prema podacima Web of Science, od 2018. do 2022. godine, nastavnici i suradnici na Sveučilištu Sjever objavili su ukupno 663 publikacije u izvorima koji su dio “Web of Science Core Collection”. Naši profesori nerijetko su predsjednici raznih strukovnih udruženja, kao i dobitnici brojnih strukovnih nagrada - ističe rektor Sveučilišta Sjever te dodaje kako se na Sveučilištu Sjever trude poticati izvrsnost i kroz dodjelu nagrada prema ocjeni studenata najboljim profesorima i nastavnicima.

MEĐUNARODNA SURADNJA Mrežu internacionalne suradnje Sveučilište Sjever širi i u Aziji. Izaslanstvo Sveučilišta Sjever krajem prošle godine boravilo je u Vijetnamu, gdje je potpisan sporazum o suradnji sa sveučilištem HCMC University of technology and education, koji će se temeljiti i na razvoju novih metoda poučavanja putem e-učenja i učenja na daljinu. Intenzivirana je suradnja i s mađarskim sveučilištima: u Pečuhu, te Obuda u Budimpešti, u razmjeni studenata i nastavnog osoblja, ali i održavanju zajedničkih znanstvenih, kulturnih i sportskih aktivnosti, s posebnim naglaskom na razvoj gospodarstva. Sveučilište Sjever punopravni je član Europskog udruženja Sveučilišta u kojima je 800 sveučilišta i nacionalnih rektorskih konferencija.

gdafeeaa.jpg

- Veseli nas što nam svake godine stiže sve više projekata na naš natječaj za potpore znanstvenim istraživanjima i umjetničkom radu. U posljednjih pet godina podijelili smo potpore u iznosu od 900.000 eura i još 200.000 eura za znanstvene radova i porast h indeksa. U znanstvenom radu nastojimo uvijek stavljati “ljestvicu” iznad, pa je tako i naš časopis “Tehnički glasnik” indeksiran u priznatim WoS i SCOPUS bazama, koje indeksiraju izvore iz cijeloga svijeta. U posljednjih pet godina provedeno je ili je još u tijeku ukupno 245 istraživačkih projekata - ustvrdio je rektor Sveučilišta Sjever, čiji su studenti također aktivni u raznim projektima.

1X5A3097.jpg

- Mnogi od njih stekli su i dragocjena iskustva putem Erasmus + i CEEPUS projekata, volontiraju, a njihova kreativnost često se nagrađuje. Imamo i Odjel za razvoj karijera (alumni), potporu studentima i cjeloživotno učenje koje pruža stručnu pomoć svim studentima, ali i studentima s invaliditetom, unutar kojeg djeluje i studentsko savjetovalište koje pruža stručnu i savjetodavnu pomoć studentima s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i uspjeha u studiranju. Aktivni su nam i profesori, pa je tako naš Odsjek za glazbu i medije u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu pokrenuo novi koncertni ciklus u Varaždinu, UNESCO-vom gradu glazbe, a djelatnici Sveučilišta zaslužni su za dvije aktualne izložbe: u Gradskom muzeju Varaždin te ivanečkom Muzeju planinarstva - istaknuo je prof. dr. sc. Milković te ustvrdio kako su sve investicije, nova ulaganja i aktivnosti koje se provode na Sveučilištu Sjever usmjerene prema studentima, a oni to prepoznaju.  

IMG_8120.JPG

Označeno u