Dom zdravlja u Lepoglavi Foto: Varaždinska županija

Nakon Novog Marofa i Varaždinskih Toplica, energetski obnovljen i Dom zdravlja u Lepoglavi

VV | 20.4.2021. u 16:28h | Objavljeno u Društvo

Danas je održana završna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi'' kojoj su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i Velimir Sekol, član Upravnog vijeća Doma zdravlja Varaždinske županije.

Projekt obnove Doma zdravlja u Lepoglavi prezentirao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

- Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54%. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti. - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec te je izrazio zadovoljstvo što je i Dom zdravlja u Lepoglavi dobio jedno moderno i funkcionalnije zdanje.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj Županiji.

- Nakon Novog Marofa i Varaždinskih Toplica i Lepoglava je dobila obnovljenu te moderniju zgradu Doma zdravlja. Ovdje se radi o respektabilnom i financijski značajnom projektu. Projekt također ima i ekološku i energetsku vrijednost, ali se realizacijom ovog projekta indirektno diže standard zdravstvene usluge na ovome području kako za liječnike tako i za korisnike usluga. Ovdje se radi o 3,7 milijuna kuna , a 55 % sufinancirao je

Europski fond za regionalni razvoj , 26% sufinancirao je Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dok je ostatak od 18% financirao Dom zdravlja. Taj udio koji financira Dom će se vratiti u manje od šest godina kroz uštede te možemo potvrditi kako se radi o dobroj i opravdavajućoj investiciji. Dom zdravlja u Lepoglavi je središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na ovome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža kao i ljekarna. Treba napomenuti kako je u ovaj objekt investirano i preko milijun i pol kuna u okviru projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od kojih je 900 tisuća kuna uloženo u infrastrukturne radove te 600 tisuća kuna u opremu za liječnike -rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako ova županijska vlast radi na ravnomjernom razvoju cijele županije pa se tako osim navedenih ulaganja u zdravstvo, ulaže i u socijalnu skrb, obrazovanje i druga područja u ingerenciji županije.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić zahvalio se Županiji na realizaciji ovog projekta te je naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain je izrazila zadovoljstvo obnovom ove zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi te je naglasila kako je Varaždinska županija predvodnik u realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru.

- Ovo je treći Dom zdravlja u Varaždinskoj županiji koji je energetski obnovljeni i koristim priliku da čestitam svima na realiziranom projektu. Svima je već dobro poznato da je do sada od strane Fonda u objekte koji su završeni u županiji investirano otprilike 350 milijuna kuna od čega je čak 177 milijuna kuna bespovratnih. To je zaista za svaku pohvalu te sam sigurna kako će ovo zdanje biti na dobrobit i ponos svim građanima Lepoglave i okolnog područja – rekla je mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna.

Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci