Najznačajniji projekti: dogradnja OŠ Ivanec te dogradnja i rekonstrukcija Glazbene škole Foto: Krešimir Đurić

Najznačajniji projekti: dogradnja OŠ Ivanec te dogradnja i rekonstrukcija Glazbene škole

VV | 1.2.2021. u 15:24h | Objavljeno u Društvo

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić održao je danas radni sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i suradnicima na temu aktualnih i budućih projekta u obrazovanju, među kojima su najznačajniji dogradnja OŠ Ivanec te daljnji razvoj projekta dogradnje i rekonstrukcije Glazbene škole u Varaždinu. Analizirana je i tematika pandemije pri čemu je zaključeno da je suradnja nacionalna i županijske razine bila vrlo dobro, a raspravljalo se i o znanstveno-istraživačkim potencijalima Županije koji bi se također dodatno mogli unaprijediti kroz EU fondove.

Varaždinski župan rekao je kako su projekti postavljeni u vremenski i financijski okvir te da će se do proljeća jasno znati kroz koje će se forme rješavati.

- Za nas je ogroman projekt OŠ Ivanec, vrijedan više od 40 milijuna kuna za koji imamo stabilnu i sigurnu financijsku konstrukciju vezano za europska sredstva. Tu je i desetak malih dvorana, s vrlo kvalitetnim rješenjem vezanim uz EU fondove. Pred nama je i realan okvir za integriranu osnovnu i srednju Glazbenu školu u centru ovoga grada, fantastičan, veliki projekt koji udvostručuje kapacitete tog školskog prostora i otvara mogućnosti za cijeli niz drugih sadržaja koji očekujemo također realizirati kroz europske projekte u suradnji s Ministarstvom. To je projekt vrijednosti 100-tinjak milijuna kuna, jako važan za ovu županiju, pa i Hrvatsku u cjelini jer takvu integriranu formu osnovne i srednje škole ima još samo Dubrovnik – ustvrdio je Čačić. 

DSC_5111.jpg

Radimir Čačić

S obzirom na to da i Varaždinska županija ima škole koje bi trebalo dograditi i izgraditi, na sastanku su definirani budući projekti u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Vlada je u završnim fazama pripreme Fonda za oporavak, teškog preko 22 milijarde eura gdje se vrlo značajan dio za odnosi na obrazovanje i znanost. Ovdje se otvaraju se velike mogućnost za izgradnju škola tako da ih se osposobi za cjelodnevni boravak za što se treba izgraditi odrađena infrastruktura. Prelaskom na ovakav sistem povećali bismo aktivni broj sati djece u školi, relaksirala bi se satnica, proširila mogućnost da usvajaju druga međupredmetna znanja te bi se rješavale domaće zadaće, čime bi ostalo više vremena da djeca kvalitetnije provode vrijeme s roditeljima – kazao je ministar Fuchs navodeći da trenutno u Hrvatskoj 44 posto škola radi u dvije smjene radi pa se ne može primijeniti sustav boravka.

DSC_5056.jpg

Radovan Fuchs

Državni tajnik Tomislav Paljak kazao je kako svi projekti idu svojim tijekom i kako je zadovoljan suradnjom te kako u Varaždinskoj županiji samo 4 posto djece ne pohađa jednosmjensku nastavu.
- Završetkom dogradnje ili izgradnje OŠ Bukovec, OŠ Martijanec i OŠ Sveti Ilija, koje su u tijeku, doći će se na 96 posto jednosmjenske nastave u županiji. Preostalih četiri posto odnosi se na 600-tinjak učenika u Ivancu, koji još uvijek nemaju uvjete za nastavu u jednoj smjeni, a postignuto je suglasje da će realizacija ići putem fondova. Poseban naglasak sastanka je bio na našoj ambiciji stavljanja u punu funkciju Glazbene škole u Varaždinu, u smislu obrazovne vertikale od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja - pojasnio je Paljak.

DSC_5073.jpg

Tomislav Paljak

U tijeku su radovi na OŠ Veliki Bukovec gdje škola dobiva potrebni učionički prostor za organizaciju nastave u jednoj smjeni i dvodijelnu dvoranu, OŠ Martijanec gdje se dobiva potrebni učionički prostor za organizaciju nastave u jednoj smjeni te OŠ Sveti Ilija gdje se dobiva novi školski objekt za organizaciju nastave u jednoj smjeni i dvodijelna dvorana. Škole u Velikom Bukovcu i Martijancu bit će u upotrebi od 1. rujna 2021. godine, a u Svetom Iliji od 1. rujna 2022. godine.

Na sastanku su bili i zamjenik župana Robert Vugrin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek te savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan i šefica Kabineta ministra Kristina Gerber Sertić.

Nakon sastanka u Varaždinu, ministar je u pratnji župana posjetio Tehnix d.o.o. u Donjem Kraljevcu, gdje je s vodstvom tvrtke održao sastanak o mogućnostima izgradnje modularnih objekata u školstvu.

DSC_4986.jpg

DSC_5133.jpg

DSC_4882.jpg