Najbolji hrvatski kuhari ponovno na Danima hrvatskog kulinarstva u topličkoj Minervi

MGA/VV | 17.11.2019. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Dani hrvatskog kulinarstva ponovno se vraćaju u Hotel Minervu u Varaždinskim Toplicama. Od ponedjeljka, 18. studenog pa do petka 22. studenog najbolji hrvatski kuhari, slastičari, ali i učenici strukovnih škola iz smjerova kuharstva i slastičarstva pokazat će svoje znanje kroz natjecanja u dvadeset kategorija. Osim natjecanja, na Danima hrvatskog kulinarstva svakodnevno od 17:00 sati će se održavati i besplatne radionice za sve zainteresirane amatere, ali i one s predznanjem u kulinarstvu i slastičarstvu.

Iako Dani hrvatskog kulinarstva službeno počinju u ponedjeljak, 18. studenog i to prvim natjecanjem unutar Kamelija kupa – natjecanja za učenike, mnogi će se kulinarski stručnjaci u Hotelu Minerva okupiti već u nedjelju, 17. studenog na WORLDCHEFS seminaru za suce kojeg vodi svjetski poznati kulinarski sudac i savjetnik, Carlo Sauber iz Luxembourga.

Ponedjeljak, prvi natjecateljski dan, rezerviran je za učenike koji sudjeluju na Kamelija kupu, a slatko poslijepodne pripast će natjecanjima u slastičarskim kategorijama. Posebna poslastica stiže nam u 17:30 kad svi zainteresirani mogu u Hotelu Minervi za samo 20 kuna popiti kavu i pojesti tortu pripremljenu na temu nautika za slastičarsko prvenstvo Hrvatske i Kamelija kup. Od 17:15 pa do 19:30 na rasporedu su besplatne radionice za sve one koji žele naučiti o a la carte desertima, osnovnim tehnikama izrade pizze i slasticama bez glutena.

Prvi dio utorka ponovno posvećujemo mladim budućim kulinarskim profesionalcima u Kamelija kupu, a kroz dan snage će odmjeriti i njihovi stariji kolege i to u nekoliko različitih kategorija. Besplatne radionice bavit će se dekoriranjem torti, slastičarskim dekoracijama, tortom Istrianom, ali i primorskom maneštrom. U 20:30 proglasit ćemo i Slastičarskog prvaka Hrvatske.

Kuhari natjecatelji u srijedu će se natjecati u pet kategorija, dok će kulinarske radionice obraditi teme bučinog ulja i njegove primjene u kulinarstvu i osnove kulinarske artistike – rezbarenja voća i povrća. 

Četvrtak nam donosi nacionalnu selekciju za kontinetalno natjecanje za kvalifikaciju na najprestižnije individualno svjetsko kulinarsko natjecanje – Bocuse d'Or koje se svake dvije godine održava u Lyonu u Francuskoj. Hrvatski će predstavnik biti proglašen nakon cijelodnevnog natjecanja u kuhinji Hotela Minerva.
Atraktivnog sadržaja neće manjkati budući da se u četvrtak održava i kulinarska artistika, odnosno carving uživo, ali i natjecanje u kategoriji Mistery box odnosno kuhanje obroka sa sastojcima koje će kuhari saznati na licu mjesta. Svi zainteresirani mogu posjetiti besplatne radionice na temu osnova puhanog i vučenog šećera te crvenog mesa i njegove primjene u kuhinji od 17:00 sati.

Dani hrvatskog kulinarstva i ove će godine proglasiti Kuharskog prvaka Hrvatske kao i predstavnika Hrvatske na Bocuse d'Or europskoj selekciji. Na ovom će se vrhunskom kulinarskom susretu najboljih kuhara Hrvatske uistinu pronaći za svakoga po nešto, bili oni natjecatelji, promatrači ili samo zaljubljenici u kvalitetnu kuhinju i hrvatsku kulinarsku baštinu. Detaljniji program Dana hrvatskog kulinarstva možete pronaći na https://kuhar.hr/novosti/natjecanja/dani-hrvatskog-kulinarstva-2019