Najavljen Prvi svečani bal Varaždinske županije: Odlučili obnoviti stoljetnu tradiciju

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.1.2019. u 09:07h | Objavljeno u Društvo

Svečani bal Varaždinske županije koji će se održati u varaždinskom HNK 1. veljače predstavljen je u Županijskoj palači.

"Jedini u Hrvatskoj"

Predstavili su ga članovi organizacijskog odbora kojeg čine predsjednica TZ Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Natalija Martinčević pojasnila je zbog čega je Županija odlučila obnoviti ovu stoljetnu tradiciju.
- Uz obnovu tradicije i vraćanje jedne prave građanske varaždinske manifestacije, želja nam je Varaždin i Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem, ali i jedinstvenom svijetlu. Važno je napomenuti da će to biti jedini bal u Hrvatskoj. Na Svečanom balu ponovno ćemo promovirati sve ono najbolje iz Varaždinske županije. Promovirat ćemo naše glazbenike, našu Glazbenu školu ali i naše domaće proizvode, naša vina i pjenušce, naše modne dizajnerice i obrtnice – naglasila je Martinčević.

O programu je govorio ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.
- Program će biti kako i dolikuje jednom balu: red glazbe, red plesa, red atrakcija i red predivne gastronomije. Okosnica bala bit će Varaždinski komorni orkestar kao domicilni orkestar, jedan novi sjajan ansambl MozArt sastavljen od sedam vrhunskih glazbenika, D&B piano duo te Vid Novak uz klavir. Osim navedene glazbene poslastice, glazbeni program nadopunjuju i solisti Lana Kos, Jelena Štefanić, naša nada Lucija Spevec i Irma Dragičević te višestruki prvaci Hrvatske plesni par Vedran Sraga i Paula Hude – naglasio je Rojnik.

Ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić izrazio je zadovoljstvo još jednim uključivanjem učenika i profesora Glazbene škole u ovako važan događaj te naglasio da će Bal imati i humanitarna notu.

- Prikupljat će se donacije koje će se dodijeliti za školovanje mladih talenata koji se školuju na hrvatskim i europskim akademijama, a završili su Glazbenu školu u Varaždinu. Oni će ujedno i nastupati na Svečanom balu i predstaviti se javnosti – naglasio je Matačić.

Intendantica HNK Jasna Jakovljević istaknula je kako joj je drago da će obnovljena koncertna dvorana zasjati u punom sjaju nakon obnove, a u nju će biti vraćeno ono za što je ona i namijenjena, a to je vrhunska glazba i ples.

Poseban valcer

Poznati skladatelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, Davor Bobić, za Svečani bal skladao je poseban sentimentalan valcer i vjeruje da će gosti uživati u njegovim taktovima dok je Miran Bojanić Morandini predstavio popratne sadržaje koji će uveličati ovaj događaj.

- Kako je moda kroz povijest bila neizbježna tema svakog bala, tako će uzvanici imati čast vidjeti kreacije varaždinskih dizajnerica – rekao je Morandini.

Prvi puta bit će predstavljena „Varaždinska ilirska nošnja, predstavit će se i dobro poznati husari, promovirat će se varaždinski pjenušac čija tradicija potječe iz 1859. godine, poznata Toplička torta, odnosno najavljena je velika gastro i eno ponudu naše Županije. Ulaznice se mogu kupiti po cijeni po cijeni od 250 i 350 kuna u HNK u Varaždinu.