Nagrada "Simply the best" Gradskome muzeju Varaždin za stalni postav Svijet kukaca Foto: Gradski muzej Varaždin

Nagrada "Simply the best" Gradskome muzeju Varaždin za stalni postav Svijet kukaca

VV | 26.5.2021. u 16:16h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin dobitnik je nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best“ u kategoriji Kultura – Muzeji i zbirke za stalni postav Svijet kukaca.


Nagradu tradicionalno, za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Uručenje Nagrade bit će održano u studenome ove godine u Crikvenici kao dio programa 22. burze PUT.

SimplyTheBest_-_znak_2020_HRV.jpg

Stalni postav Prirodoslovnog odjela GMV-a Svijet kukaca smješten je od 1954. godine u klasicističkoj palači Herzer, a temelji se na jedinstvenoj zbirci prof. Franje Košćeca (Paukovec, 1882. – Varaždin, 1968.), varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa na tom odjelu. Sadržajno obuhvaća oko 4500 izložaka, među kojima su entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, fotografije te uvećani modeli kukaca i pomagala za obradu zbirki koje je prof. Košćec sam izradio.

Postav je 1990.-ih obnovljen, 2007. godine dopunjen je i cjelinom Dodirom do spoznaje namijenjenom slijepim i slabovidnim osobama, kao i još nekim sadržajima koji upotpunjuju cjelovitost prezentacije, dok je u planu i uvođenje još nekih inovacija. Djeca predškolskog uzrasta te osobito školarci s varaždinskog područja i učenici na školskim ekskurzijama iz cijele Hrvatske među najbrojnijim su posjetiteljima toga stalnog postava GMV-a. Premda je koronavirus, kao i u ostalim muzejskim ustanovama u cijelom svijetu, prekinuo kontinuitet posjeta, očekuje se da će normalizacijom života Svijet kukaca ubrzo ponovno biti njihovo nezaobilazno odredište.

Nagrada "Simply the Best“ priznanje je svim djelatnicima Gradskog muzeja Varaždin i brojnim suradnicima uključenima u osmišljavanje stalnog postava Svijet kukaca tijekom proteklih desetljeća njegova djelovanja te dodatna referenca za postavljanje ovog prirodoslovnog sadržaja GMV-a kao destinacije koja se mora posjetiti kad se dolazi u Varaždin. U ovome potonjem važnu ulogu imaju i turističke i putničke agencije s kojima Gradski muzej Varaždin kontinuirano surađuje, za što mu je UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija još 1993. godine, na svojoj prvoj godišnjoj skupštini, dodijelila i posebno priznanje.