Nada Puttar Gold proslavila 93. rođendan: Meni su moj Seketin i Varaždin sve na svijetu!

Željko Slunjski | 12.11.2016. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Nada Puttar Gold, najstarija hrvatska operna diva, proslavila je 93. rođendan, a među čestitkama koje je primala posebno ju je ganula ona pristigla iz Varaždina, rodnog grada iz kojeg je krenula u operni svijet nakon II. svjetskoga rata, kao prva u nizu uspješnih varaždinskih opernih pjevačica.

Prema riječima prof. Vladimira Kranjčevića, glas Nade Puttar Gold bio je jedan od najvećih hrvatskih opernih glasova XX. stoljeća, s altovskim dubinama i visinama dramskoga soprana , koji joj je omogućavao pjevanje velikog, raznolikog i teškog repertoara, od Verdija do  Wagnera, francuskog i slavenskog repertoara. Bila je prva Amneris Splitskoga ljeta, zbog čega je odbila poziv Wagnerovih za nastup u čuvenom Bayreuthu.

Prvu glazbenu poduku stekla je u rodnom Varaždinu. Počela je studirati glasovir u razredu slavnoga Svetislava Stančića, ali je na njegov prijedlog nastavila studij solo pjevanja. Diplomirala je u razredu Lava Vrbanića.

U zagrebačkom HNK debitirala je 1949. godine, ulogom Vanje u Glinkinu „Ivanu Susanjinu“. Godine 1956. prihvatila je angažman u operi zapadnoga Berlina, a od 1961. djelovala je u Državnoj operi u Frankfurtu  a/M. U zagrebački angažman vratila se 1966.  i u HNK je pjevala do umirovljenja 1979. godine.

Na nagovor prof. Kranjčevića, još kao aktivna pjevačica, počela je pedagoški djelovati. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavala je do svoje 83. godine! Dobitnica  je uglednih stručnih nagrada i državnih odličja.

Pamtljivi su njezini nastupi na Varaždinskim baroknim večerima,a  u varaždinskom HNK obilježila je i svoj 90. rođendan, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gorana Habuša koji joj je uputio čestitku u povodu njezina 93. rođendana.

- Poštovana i draga gospođo Nada Puttar Gold, u ime Vaših Varaždinaca i u svoje osobno, šaljem Vam srdačne pozdrave i čestitku povodom  rođendana. Želimo Vam puno zdravlja i sreće! Uvijek s velikim ponosom naglašavamo Vaš doprinos prepoznatljivosti Varaždina kao izrazite kulturne sredine koja je iznjedrila velike umjetnike. Među njima, Vaša je zvijezda najsjajnija“, stoji u čestitci Habuša.

Rođendan su joj čestitali i drugi, poput proslavljenog basa Tomislava Neralića, zahvaljujući kome je bila došla u Berlin. No, čestitka iz Varaždina posebno ju je dojmila.

-Ganuta sam njegovom pažnjom i rođendanskom čestitkom. Mlađi možda teško razumiju, ali osjećaj da u ovim godinama nisam zaboravljena u rodnome gradu, pridonosi životnoj radosti koja polako blijedi. Meni su moj Seketin i Varaždin sve na svijetu i bit će moje posljednje odredište – kazala je glasovita umjetnica savršene muzikalnosti i  suverene pjevačke tehnike čiju su karijeru obilježili i lijep scenski izgled i pouzdanost.