Nada Puttar Gold proslavila 93. rođendan: Meni su moj Seketin i Varaždin sve na svijetu!

Željko Slunjski | 12.11.2016. u 14:18h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

Nada Puttar Gold, najstarija hrvatska operna diva, proslavila je 93. rođendan, a među čestitkama koje je primala posebno ju je ganula ona pristigla iz Varaždina, rodnog grada iz kojeg je krenula u operni svijet nakon II. svjetskoga rata, kao prva u nizu uspješnih varaždinskih opernih pjevačica.

Prema riječima prof. Vladimira Kranjčevića, glas Nade Puttar Gold bio je jedan od najvećih hrvatskih opernih glasova XX. stoljeća, s altovskim dubinama i visinama dramskoga soprana , koji joj je omogućavao pjevanje velikog, raznolikog i teškog repertoara, od Verdija do  Wagnera, francuskog i slavenskog repertoara. Bila je prva Amneris Splitskoga ljeta, zbog čega je odbila poziv Wagnerovih za nastup u čuvenom Bayreuthu.

Prvu glazbenu poduku stekla je u rodnom Varaždinu. Počela je studirati glasovir u razredu slavnoga Svetislava Stančića, ali je na njegov prijedlog nastavila studij solo pjevanja. Diplomirala je u razredu Lava Vrbanića.

U zagrebačkom HNK debitirala je 1949. godine, ulogom Vanje u Glinkinu „Ivanu Susanjinu“. Godine 1956. prihvatila je angažman u operi zapadnoga Berlina, a od 1961. djelovala je u Državnoj operi u Frankfurtu  a/M. U zagrebački angažman vratila se 1966.  i u HNK je pjevala do umirovljenja 1979. godine.

Na nagovor prof. Kranjčevića, još kao aktivna pjevačica, počela je pedagoški djelovati. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavala je do svoje 83. godine! Dobitnica  je uglednih stručnih nagrada i državnih odličja.

Pamtljivi su njezini nastupi na Varaždinskim baroknim večerima,a  u varaždinskom HNK obilježila je i svoj 90. rođendan, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gorana Habuša koji joj je uputio čestitku u povodu njezina 93. rođendana.

- Poštovana i draga gospođo Nada Puttar Gold, u ime Vaših Varaždinaca i u svoje osobno, šaljem Vam srdačne pozdrave i čestitku povodom  rođendana. Želimo Vam puno zdravlja i sreće! Uvijek s velikim ponosom naglašavamo Vaš doprinos prepoznatljivosti Varaždina kao izrazite kulturne sredine koja je iznjedrila velike umjetnike. Među njima, Vaša je zvijezda najsjajnija“, stoji u čestitci Habuša.

Rođendan su joj čestitali i drugi, poput proslavljenog basa Tomislava Neralića, zahvaljujući kome je bila došla u Berlin. No, čestitka iz Varaždina posebno ju je dojmila.

-Ganuta sam njegovom pažnjom i rođendanskom čestitkom. Mlađi možda teško razumiju, ali osjećaj da u ovim godinama nisam zaboravljena u rodnome gradu, pridonosi životnoj radosti koja polako blijedi. Meni su moj Seketin i Varaždin sve na svijetu i bit će moje posljednje odredište – kazala je glasovita umjetnica savršene muzikalnosti i  suverene pjevačke tehnike čiju su karijeru obilježili i lijep scenski izgled i pouzdanost.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci