Na varaždinskome placu danas pečeni kesteni, a kroz tjedan dana- jaja i vrganji

vv | 16.10.2021. u 06:35h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dana kestena posjetiteljima varaždinskoga placa danas će se besplatno podijeliti 40 kilograma pečenih kestena, uz glazbu tamburaša iz sastava 'Špancir'.

A na istome mjestu, ali tjedan dana kasnije, Rotary Club Varaždin Jug priređuje već tradicionalnu dobrotvornu akciju „Vrganjijada“ , u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi obrok „Vrganji s jajima“.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom kuhinje Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije  te Gradska Tržnica Varaždin, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kn za obrok i piće.

„Vrganjijada“ je samo jedna od godišnjih akcija tog kluba koja se održava u listopadu , od 2009. godine naovamo te je ovo 11. po redu (jedino u pandemiji se nije održala zbog epidemioloških restrikcija) i kroz sve te godine sredstva prikupljena akcijom koristila su se za razne humanitarne aktivnosti kluba i participaciju u većim dobrotvornim projektima, kako na razini samog kluba, tako i nacionalnoj razini (distrikta) te međunarodnoj razini: novcima prikupljenim od „Vrganjijade“ sudjelovalo se u nabavci, primjerice opreme i stipendija za učenike OŠ na području grada Varaždina, nabavci neonatoloških krevetića za odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno, recentno opremanje senzornog parka za školu „Tomislav Špoljar“ instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

U COVID pandemiji sudjelovali smo i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice - STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor - Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade "The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali smo i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya's Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno smo se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja:

- „Rotary za budućnost“ - projektu Rotary klubova iz cijele Hrvatske kojim se omogućilo stipendiranje 250 srednjoškolaca sa pogođenog područja

- „Rotary za Banovinu“ - projekt kojim je opremljeno 6 OPG-a sa ukupno 18 plastenika za pokretanje proizvodnje povrća. Ukupna vrijednost projekta je cca 250.000 Kn.

Kroz dobrotvornu „Vrganjijadu“ , simboličnim „posluživanjem zdravog i ukusnog obroka i pića“ , Rotary Club Varaždin Jug želi predstaviti svoje dugogodišnje kontinuirano i organizirano služenje lokalnoj zajednici te aktivnosti svoje udruge približiti ljudima kako bi se svi zajedno udružili u dobroj svrsi potpomaganja, razvoja zajednice i volontiranja općenito.