Na varaždinskom placu u subotu tradicionalna akcija "Vrganjijada" Rotary Cluba Varaždin Jug Foto: ilustracija

Na varaždinskom placu u subotu tradicionalna akcija "Vrganjijada" Rotary Cluba Varaždin Jug

VV | 20.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin Jug i ove godine organizira tradicionalnu akciju - Vrganjijadu, u subotu 22. listopada, na Varaždinskom placu, od 8 – 12 sati.

Posjetiteljima će se nuditi vrganji s jajima, uz prigodnu čašu vina ili soka, a akcija se može podržati donacijom od 20 kuna.

- Sredstva prikupljena na toj akciji koristit će se za različite humanitarne aktivnosti kluba namijenjene u korist lokalne i globalne zajednice. Svrha ovogodišnje Vrganjijade je poglavito doprinos globalnoj rotarijanskoj inicijativi End Polio Now koja unatrag 35 godina donira sredstva za iskorjenjivanje dječje paralize u svijetu, a upravo 24. listopada rotarijanci diljem svijeta obilježavaju "End Polio Day" - ističu iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Posljednjih godina smo sredstvima prikupljenim kroz humanitarne aktivnosti podupirali lokalnu zajednicu i realizirali brojne uspješne projekte kao što je STEM laboratorij projekt u Elektrostrojarskoj školi gdje smo sudjelovali s drugim rotarijanskim klubovima iz Varaždina, ali i partnerskim klubovima iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Švicarske, a njihovi predstavnici su bili krajem rujna u Varaždinu u posjeti realiziranom projektu i zadovoljni su postignutim rezultatima. Također smo opremali senzorni park škole Tomislav Špoljar s ljuljačkom za osobe s invaliditetom i brojne druge projekte - napomenuli su rotarijanci.

- Ovaj put smo odlučili napore uložiti u spomenutu globalnu inicijativu jer smo bliže cilju nego ikada - u 2021. godini bilo je svega 6 slučajeva dječje paralize u svijetu i to se endemski održava još jedino u Afganistanu i Pakistanu, međutim to se tiče globalne zajednice, jer kada bismo sada odustali i prestali s preventivnim aktivnostima i cijepljenjem, kroz 10-ak godina imali bismo preko 200.000 djece paralizirane djece u svijetu, potencijalno i kod nas. Rotarijanci su partner globalne inicijative SZO-a koja je startala 1998. godine, a prva cijepljenja financirali su upravo rotarijanci još 20 godina prije toga 1979. godine na Filipinima - navode iz Rotary kluba Varaždin Jug.

Poliomijelitis ili dječja paraliza je virusna bolest pretežno male djece do 5 godina i prenosi se s osobe na osobu karakteristično feko-oralnim putem, posredstvom zagađene vode i napada živčani sustav te uzrokuje paralizu.

- Globalnom inicijativom i cijepljenjem djece postigla se redukcija za 99,9% slučajeva obolijevanja kroz prikupljena sredstva od preko 2,1 milijarde dolara i bezbrojnih volonterskih sati koje su uložili rotarijanci diljem svijeta čime se procijepilo preko 3 milijarde djece u 122 zemlje svijeta, a tu je i rotarijansko lobiranje prema donositeljima odluka i vladama čime se postiglo ulaganje od dodatnih 10 milijardi dolara u napore oko suzbijanja polija - napominju rotarijanci.

- Cijepljenje protiv polija je vrlo isplativa zdravstvena intervencija, jer prosječan trošak zaštite jednog djeteta košta svega 3 dolara, a 2017. godine globalno je cijepljeno preko 430 milijuna djece u 39 zemalja svijeta. Troškovi provođenja javnozdravstvenog nadzora godišnje u svijetu su oko 100 milijuna dolara i za tu svrhu, odnosno u taj ćemo fond uložiti prikupljena sredstva. Želja nam je sudjelovati u iskorjenjivanju u potpunosti te bolesti, tako da više ne bude aktivnih slučajeva uopće. To je jedan od najvećih javnozdravstvenih uspjeha u svijetu - ukazuju iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Rotarijancima je stalo općenito do prevencije i liječenja bolesti te unaprjeđenja kvalitete života, no to je samo jedno od područja djelovanja Rotary zajednice, uz doprinos zaštiti okoliša, razvoju lokalne zajednice i ekonomskom razvoju, opismenjavanju i podizanju obrazovnog standarda stanovništva, zaštiti maternalnog zdravlja i zdravlja djece, povećanje dostupnosti pitke vode i sanitacije te doprinos miru i prevenciji konflikata odnosno mirnom rješavanju sporova - priopćili su iz Rotary kluba Varaždin Jug.

- Vrganjijada je akcija s upravo tim humanitarnim ciljem, a kojom se želimo i približiti našim građanima u njihovoj svakodnevici, čuti njihove potrebe, ponuditi kvalitetan obrok za donaciju i približiti im naše služenje zajednici kroz projekte koje uspješno realiziramo. Rotarijanci služe zajednici, svom klubu, svom zvanju i poslu, ali i međunarodnoj zajednici i osobito mladima na kojima svijet ostaje. Smatramo da i ovom akcijom, posredstvom doprinosa na suzbijanju poliomijelitisa, služimo zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, ali i djeci i mladeži - poručili su rotarijanci.

Vrganjijada_2022_-_pozivnica_-_V1_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci