Na varaždinskim fakultetima studenti zasad ne trebaju Covid potvrde, ni negativni test Foto: Illustracija/Arhiva VV

Na varaždinskim fakultetima studenti zasad ne trebaju Covid potvrde, ni negativni test

IHR/Varaždinske vijesti | 17.11.2021. u 10:15h | Objavljeno u Društvo

Za razliku od studenata na nekim zagrebačkim fakultetima, studenti koji studiraju na fakultetima na području Varaždina neće trebati Covid potvrdu, potvrdu o preboljenju ili negativni test. Potvrdili su nam to na Sveučilištu Sjever, Fakultetu organizacije i informatike (FOI) te Geotehničkom fakultetu Varaždin (GTF).

- Svi naši studenti trenutačno mogu bez Covid potvrde ili testiranja prisustvovati kontaktnoj nastavi i kontaktnim kolokvijima, uz poštivanje protuepidemijskih mjera - kažu na FOI-ju.

Ni studenti Sveučilišta Sjever zasad ne trebaju Covid potvrdu, niti negativan test.

- Sukladno novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite od 16. studenog uvedena je šira primjena Covid potvrda, o ona se zasad ne odnosi na studente, odnosno studenti nisu obavezni dostaviti potvrdu ili drugi važeći dokaz - poručuju sa Sveučilšta Sjever.

Dekan Geotehničkog fakulteta Varaždin izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški kaže kako prema Odluci koju je donio u petak Covid potvrde su obavezne za zaposlenike i posjetitelje, dok su studenti zasad izuzeti od njezine primjene.

_ESC5775.jpg

- No to ne znači da se ne moraju pridržavati epidemioloških mjera, jer sve ostaje kao i do sada: studenti moraju obavezno izmjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na Fakultet, a u slučaju tjelesne temperature veće od 37,2°C ne dolaze u zgradu. Također, pri ulasku u zgradu Fakulteta obavezno je još jednom izmjeriti tjelesnu temperaturu na uređaju za automatsko mjerenje tjelesne temperature i provjeru ulazi li se na Fakultet sa zaštitnom maskom, a tijekom boravka u zgradi moraju se pridržavati nužnih epidemioloških mjera - podsjeća dekan Meaški.

Dodao je kako prvog dana uvođenja Covid potvrda za zaposlenike nije bilo nikakvih problema, ni nesporazuma.

- Svi zaposlenici i studenti već u petak su dobili Odluku i potrebne upute. Tijekom ponedjeljka su prikupljene Covid potvrde, odnosno potvrde o preboljenju koronavirusa od svih zaposlenika koji ih imaju po bilo kojoj osnovi. Riječ je o čak 84 posto zaposlenika, dok ostali zaposlenici, njih 16 posto obavezni su testirati se dva puta tjedno. Nijedan zaposlenik nije odbio testiranje ili predočenje Covid potvrde. Za zaposlenike, koji se moraju testirati, ugovorili smo organizirano testiranje na ovlaštenom testnom mjestu, što plaća sam Fakultet, a prema uputi koju smo dobili iz Ministarstva, trošak testiranja će nam se u pravilu jednom mjesečno refundirati - doznali smo od dekana Geotehničkog fakulteta u Varaždinu.

slajd11.jpg

Ni na Sveučilištu Sjever prvog dana uvođenja Covid potvrda nije bilo nepredvidljivih situacija.

- Svi naši zaposlenici su ranije, prema traženom roku dostavili sve važeće dokumente za ulazak u zgradu. Za zaposlenike i vanjske suradnike koji ne posjeduju Covid potvrdu (cijepljenje, preboljenje), odnosno neki drugi dokaz o preboljenju, Sveučilište Sjever je organiziralo brzo antigensko testiranje koje se obavlja u prostorima Sveučilišta Sjever, u oba centra i to u vremenu od 7.30 do 9.30 sati - ističu.

U ovom prvom tjednu testiranja za zaposlenike Sveučilišta Sjever testiranje je organizirano u dva dana: prvo testiranje je bilo jučer, a drugo će biti u petak.

- Po dobivanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa izdaje se potvrda koja se može iskoristiti za ulazak u službene prostore Sveučilišta Sjever te boravak u istima, a do datuma naznačenog na samoj potvrdi. Također, kako bi se smanjila mogućnost eventualne zaraze, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji na Sveučilištu Sjever, privremeno, od 15. studenog na očekivani period od dva tjedna, nastava se održava prema kombiniranom modelu, što podrazumijeva da će se većina predavanja izvoditi online putem (najveće studijske grupe), a većina vježbovne i seminarske nastave izvodit će se uživo u prostorima Sveučilišta Sjever, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera - kažu na Sveučilištu Sjever.

DSC_5188.jpg

Problema s Covid potvrdama ili testiranjem nije bilo ni na FOI-ju.

- Svi djelatnici FOI-ja vrlo su odgovorno shvatili odluku Stožera kao i mjere, te nije bilo nikakvih problema oko dostavljanja potrebne dokumentacije ili testiranja. Svi zaposelnlici FOI-ja, kao i vanjski suradnici Fakulteta dostavili su odgovarajući dokument kojim dokazuju da su testirani na virus Covid-19, odnosno da su cijepljeni ili preboljeli bolest Covid-19. Za zaposlenike koji ne posjeduju odgovarajući dokaz dogovoreno je brzo antigeno testiranje u poliklinikama na području grada - kažu na FOI-ju.