Na Strojarskoj i prometnoj školi o rodnoj neravnopravnosti: "muška" zanimanja postoje samo - u glavama ljudi! Foto: Krešimir Đurić

Na Strojarskoj i prometnoj školi o rodnoj neravnopravnosti: "muška" zanimanja postoje samo - u glavama ljudi!

IHR | 5.3.2024. u 17:02h | Objavljeno u Društvo

- Prilikom upisa u ovu školu bilo je dosta predrasuda, govorili su mi "to je muška škola", "to je muško zanimanje", ali karakterno sam dosta jaka i to nije utjecalo na moj izbor - otkrila je Ana Marija Valentin, predsjednica Vijeća učenika i maturantica Strojarske i prometne škole Varaždin koja je danas sudjelovala na okruglom stolu na temu "Rodna ravnopravnost u teoriji i praksi", koji je održan u toj školi.

Okrugli stol dio je projekta "Nije važno jesi cura ili tip, samo sruši stereotip" koji se provodi u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, a jedan od ciljeva projekta je povećati svijest učenica i učenika Strojarske i prometne škole o rodnoj ravnopravnosti, stereotipima te rodnoj diskriminaciji.

strojarska1.jpg

- Ono što me začudilo u projektu je što 25 posto učenika naše škole misli kako glavne odluke donose muškarci. Stoga je cilj ovog okruglog stola osvijestiti i ojačati učenike naše škole na temu rodne neravnopravnosti. Želja nam je pokazati da ne postoje tzv. "muška zanimanja" i poručiti mladima da biraju zanimanja prema svojim ciljevima, stavovima i vještinama. Mladi se danas često susreću s predrasudama na temelju kojih biraju svoje zanimanje, a ove godine, primjerice, u prvom razredu imamo jako puno vozačica, što me veseli - istaknula je Ana Marija, buduća tehničarka cestovnog prometa koja je mladima poručila da slušaju srce i slijede svoje ciljeve jer je to jedini način da budu sretni i uspješni.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić otkrila je kako ove godine imaju devet djevojaka u prvom razredu za vozače motornih vozila, što ih je i potaknulo da krenu u projekt.

strojarska3.jpg

- Posebno mi je drago što imamo tako aktivno Vijeće učenika koje promišlja o različitim problemima u široj društvenoj zajednici, pa i ovaj naš projekt je nešto što spada u taj djelokrug tih aktivnosti naših učenika. Zapravo, u tom projektu su naši učenici "zagrebli" ispod površine i ukazali na probleme djevojaka u tzv. “muškoj” školi, suočili se sa stereotipima tipa "zašto baš ova škola", "zašto baš ovo zanimanje". Stoga smo i pokrenuli ovaj okrugli stol i razgovor s učenicima iz osnovnih škola kako bi ih osvijestili da podjele ne postoje - istaknula je Klarić.

I Strojarska i prometna škola Varaždin slovi kao "muška" škola, jer svega 14% učenika su - djevojke. Ravnateljica Klarić kaže kako, nažalost, takve podjele postoje ali - u glavama ljudi.

DSC_5076.jpg

- Mi se trudimo da se ti stereotipi razbiju jer dobro znamo da su se žene u tzv. "muškim" strojarskim zanimanjima pokazale jako uspješne - istaknula je ravnateljica Klarić.

Da je iznimno važno održavanje skupova i okruglih stolova na temu rodne neravnopravnosti ustvrdila je i Kristina Mihaljević, voditeljica preventivnih programa koja djeluje unutar inicijative Ženska soba.

strojarska5.jpg

- Hrvatska je na 20 mjestu u Europskoj uniji po pitanju rodne neravnopravnosti. Iako imamo pozitivne pomake unatrag nekoliko godina, svjetski podaci pokazuju da ćemo trebati još 286 godina da postignemo rodnu ravnopravnost, odnosno da su muškarci i žene jednaki - poručila je, a da je još mnogo godina potrebno da se to postigne smatra i nastavnik Politike i gospodarstva na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin Nikola Bosilj.

strojarska6.jpg

- Još uvijek se susrećemo s primjerima da se učenici kod kuće odgajaju na jedan način, a u školi drugačije. Problemi postoje i zato je važno o tome govoriti. Vjerujem da će se stvari popraviti već za nekoliko godina, kada ova generacija naših učenika postanu roditelji - ustvrdio je Bosilj.

DSC_5061.jpg