Na prijemu za Emanuela Tukača najavljeno domaćinstvo 4. Europskog natjecanja u robotici Foto: Varaždinska županija

Na prijemu za Emanuela Tukača najavljeno domaćinstvo 4. Europskog natjecanja u robotici

Varaždinske vijesti | 6.9.2022. u 11:47h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija bit će domaćin 4. Europskog natjecanja u robotici sljedeće godine, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je i Emanuelu Tukaču, učeniku Prve gimnazije Varaždin i polazniku Centara izvrsnosti iz informatike i matematike, dodijeljena prigodna nagrada povodom njegovog osvajanja dviju srebrnih medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja se održala krajem kolovoza u gradu Bernu.

Prijemu su, uz nagrađenog učenika Emanuela Tukača, nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije, mr.sc. Robert Kelemen, zamjenik voditelja za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska - Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza kao i Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin te Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

emanuel_tukac_prijem_06092022_1.jpg

- Emanuel je inače naš česti gost što govori u prilog k tome da su njegovo znanje, talenat i upornost potvrđeni na prestižnim natjecanjima. Također želim naglasiti kako je Emanuelu ovo 3. srebrna medalja, budući da je drugo mjesto osvojio i iz informatike, na međunarodnom informatičkom natjecanju održanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je već 18. medalja ove godine koju su osvojili naši učenici na međunarodnim natjecanjima, ukupno njih 15, a želim istaknuti kako imamo i 33 državna prvaka - rekla je zamjenica župana Zagorec.

- Osvajači medalja, naši dragi učenici najbolji su promotori naše županije koja slovi kao županija znanja i obrazovanja, županija koja stvara sustav jednakih šansi - zaključila je zamjenica župana te najavila domaćinstvo Varaždinske županije 4. Europskom natjecanju u robotici od 7. do 10. lipnja sljedeće godine.

- Varaždinska županija je od strane Hrvatskog robotičkog saveza predložena za domaćinstvo koje je od strane Europskog robotičkog saveza i prihvaćeno – rekla je Silvija Zagorec.

emanuel_tukac_prijem_06092022_2.jpg

Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije, izrazio je zadovoljstvo dobivenim domaćinstvom te je naglasio kako će Europsko prvenstvo biti odlična prilika za promociju Varaždina i Varaždinske županije, a poglavito mladih robotičara koji će dati sve od sebe da postignu dobar rezultat.

emanuel_tukac_prijem_06092022_5.jpg

Emanuel Tukač zahvalio je svojoj matičnoj školi te Varaždinskoj županiji na podršci i pomoći te je naznačio kako bi nakon završetka srednje škole svoje obrazovanje volio nastaviti na studiju matematike na PMF-u u Zagrebu.

emanuel_tukac_prijem_06092022_3.jpg

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je istaknuo kako Centri izvrsnosti Varaždinske godine ove godine obilježavaju 15 godina svoga rada i djelovanja.

- Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati projekt. 2016. godine postali smo Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u Republici Hrvatskoj. Krajem listopada ove godine imati ćemo svečano obilježavanje rada Centara izvrsnosti. Danas djeluje ukupno 11 centara izvrsnosti, globalno su prepoznati i naši učenici ostvaruju iznadprosječne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. I na to smo izuzetno ponosni. Daljnji razvoj temeljimo na pokretanju strukovnih centara izvrsnosti, centra izvrsnosti za glazbenu umjetnost, kao i centrima za rad s darovitog uzrasta predškolskog uzrasta - rekao je Huđek.

emanuel_tukac_prijem_06092022_4.jpg

Zamjenik voditelja za međunarodnu suradnju i znanstveni rad Europskog Talent Centra Hrvatska - Centri izvrsnosti Varaždinske županije- mr. sc. Robert Kelemen izabran je u Glavni odbor Europskog vijeća za darovite (ECHA).

- Sretan sam i ponosan što sam izabran u tako ugledno društvo. Europsko vijeće za darovite je europska nevladina organizacija kojoj je cilj proučavanje i razvoj potencijala za izvrsnost ljudi. Vijeću je za cilj promicati istraživanje, razvoj i obrazovanje u području visokih sposobnosti, kako bi se doprinijelo optimalnom razvoju i dobrobiti djece, adolescenata i odraslih osoba s visokim sposobnostima. Koristeći znanstveni pristup, ECHA podržava profesionalizaciju obrazovnog područja i pomoć djeci i (mladim) odraslim osobama s visokim sposobnostima - kazao je Kelemen te dodao kako u Europi trenutno postoji samo deset programa koje je odobrila ECHA.

Jedan od njih je Radboud International Training on High Ability – RITHA, koji u Hrvatskoj provodi Fakultet društvenih znanosti Sveučilišta Radboud iz Nizozemske u suradnji s Varaždinskom županijom i javnom ustanovom ETCH Hrvatska –CIVZ.

emanuel_tukac_prijem_06092022_6.jpg

emanuel_tukac_prijem_06092022_7.jpg