Na praksi u Huaweiju bio i student FOI-ja Luka Garić Foto: FOI

Na praksi u Huaweiju bio i student FOI-ja Luka Garić

Varaždinske vijesti | 6.12.2019. u 11:35h | Objavljeno u Društvo

Među desetoricom studenata iz Hrvatske koji su boravili u Kini prošlog mjeseca na stručnoj praksi u tehnološkom divu Huawei, bio je i student druge godine diplomskog studija Informatike, smjer Informacijsko i programsko inženjerstvo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) Luka Garić.

Praksa je organizirana u sklopu prvog ciklusa globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata pod nazivom Seeds for the Future, u koji se od ove godine uključila i Hrvatska.

U kineskom Shenzhenu, u sjedištu tvrtke Huawei, studenti su imali prilike steći nova praktična znanja i upoznati se s poslovanjem Huaweija, a dobili su i jedinstveni uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije i proizvodnje. U ovoj multinacionalnoj tvrtki, jednoj od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme i elektronike na svijetu, upoznali su se s 5G tehnologijom, tehnologijama u oblaku, umjetnom inteligencijom, a posjetili su i Huaweijev izložbeni centar.

Svoje oduševljenje ovim jedinstvenim iskustvom nije krio ni sam Luka Garić.

- Ovo je bilo predivno iskustvo s genijalnim ljudima. Ekipa s kojom sam imao priliku dijeliti putovanje je uistinu nevjerojatna te se nadam da ćemo dugo ostati u dobrim odnosima. Dobili smo priliku učiti od najboljih stručnjaka sve o 4G i 5G mobilnim mrežama, od hardverskih komponenti do konfiguriranja 4G i 5G baznih stanica. Također smo imali priliku upoznati se s najnovijim tehnologijama u područjima umjetne inteligencije i strojnog učenja te su nam dodijeljeni računi u Huaweie-Learning programu, putem kojih možemo proširivati svoja znanja čak i nakon ovog nevjerojatnog programa - rekao je Luka.

Uz radni dio, značajan dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kineske kulture i obilazak najpoznatijih kulturnih destinacija, poput nezaobilaznog Kineskog zida.

- U programu sudjeluju studenti iz različitih zemalja što nam daje jedinstvenu priliku upoznati najbolje studente i divne ljude iz dalekih i egzotičnih zemalja – poručio je Luka s FOI-ja.

Odlaskom prve skupine studenata u Kinu započela je realizacija suradnje dogovorene potpisivanjem Memoranduma u sklopu Summita država Srednje i Istočne Europe i Kine, održanog u travnju 2019. u Dubrovniku. U program će biti u idućih 5 godina uključeno 50-ero studenata s najboljih hrvatskih sveučilišta.

Označeno u