Na placu održana humanitarna prodaja za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

VV | 23.4.2022. u 13:08h | Objavljeno u Društvo

– Otkako traje agresija na Ukrajinu, mnogo je Varaždinaca spremno pomoglo potrebitima, te se redovito prikuplja hrana, lijekovi i ostale potrepštine kako bi se olakšao život ljudima koji su bili prisiljeni napustiti zemlju, te su sada smješteni u Varaždinu i okolici.

Jedna od takvih akcija održana je danas na varaždinskome placu u organizaciji Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' i Gradske tržnice,  gdje su se prodavali proizvodi OPG-ova s placa, a sav prihod namijenjen je kupnji potrepština za izbjeglice kojih je na području Varaždina i okolice oko 150.

Humanitarnu kupnju obavio je i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je ovom prilikom pozvao sve građane da pomognu potrebitima prema svojim mogućnostima: 'Grad Varaždin uključuje se u sve inicijative, organiziran je prihvatni centar te su osigurani smještajni kapaciteti za izbjegle osobe. Pomaže se i onima koji su još u Ukrajini, pa je tako prije dva dana u ratom zahvaćeno područje poslana pošiljka s osnovnim potrepštinama, a Grad Varaždin za tu je svrhu izdvojio 50 tisuća kuna.'

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar  zahvalio je prodavačima na odazivu: ' Naši OPG-ovi su se vrlo rado odazvali čim su čuli o čemu se radi, te je prikupljeno mnoštvo proizvoda. Gradska tržnica tijekom godine organizira mnogobrojne humanitarne događaje, najčešće za pomoć bolnici ili nekoj od škola. Vrlo rado ćemo pomoći i ubuduće', istaknuo je Ciglar te zahvalio i suorganizatorima, volonterima iz Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' na trudu i angažmanu oko akcije.

Aktivistica Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' Irina Helga Breskvar istaknula je kako volonteri pomažu od prvog dana prikupljajući hranu, odjeću i druge nužne stvari: 'Od danas doniranih sredstava kupit ćemo hranu i higijenske potrepštine, te lijekove. Imamo djecu koja pate od alergija, dosta je i bolesnih. Osim konkretne pomoći u stvarima, naši volonteri pomažu izbjeglicama u traženju posla i socijalizaciji jer smo svi svjesni da se mnogi od njih dugo neće imati kamo vratiti. Naš volonter Dominik Furjan i odlazi u Ukrajinu te snabdijeva potrebite najčešće higijenskim potrepštinama, lijekovima, medicinskom opremom. Odvozimo i velike količine hrane za životinje jer nažalost mnoge su napuštene, iznemogle i gladne.'

Svi koji su danas propustili prigodu doći na plac a žele pomoći, mogu svakodnevno navratiti do kioska na ulazu u Gradsku tržnicu gdje se prikuplja pomoć, a više informacija može se pronaći i na javnoj Facebook grupi Varaždin – jači od svega.

 DSC0070

 DSC0073

 DSC0076

 DSC0084

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci