Na kongresu u Madridu predstavljen toplički lokalitet Aquae Iasae - svetište rimskog naselja

Grad Varaždinske Toplice/vv | 5.4.2023. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

Nova potvrda da je toplički lokalitet Aquae Iasae na europskoj razini prepoznat kao jedan od najbolje sačuvanih primjera rimskog načina korištenja termalne vode leži u činjenici da su rezultati najnovijih istraživanja predstavljeni na Trećem međunarodnom kongresu o antičkom termalizmu koji je održan u Madridu.

Naime, na poziv organizatora, voditeljice radova na arheološkom lokalitetu Dora Kušan Špalj i Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavile su rezultate najnovijih istraživanja na prostoru svetišta rimskog naselja Aquae Iasae.

Kako je objasnila Kušan Špalj, kongres o antičkom termalizmu pod nazivom „Termalna lječilišta i njihov teritorij, uloga termalne ljekovite vode u rimskim provincijama” po prvi je puta, nakon dvije pandemijske godine, uživo okupio brojne zainteresirane stručnjake.

GVT_Kongres_Madrid.jpg

- S obzirom na to da je način korištenja termalnih izvora u rimsko vrijeme vrlo specijalizirana tema, prije par godina pojavila se inicijativa da se lokaliteti širom Europe bolje povežu te da se uspostavi suradnja u svrhu razmjene iskustava i rezultata istraživanja. S tim ciljem su i organizatori u Madridu pozvali relevantne znanstvenike iz raznih zemalja, Španjolske, Portugala, Italije, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Engleske, Francuske, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Hrvatske – naglasila je Kušan Špalj.

Važnost i značaj topličkog lokaliteta u europskim i svjetskim razmjerima dodatno dokazuje činjenica da je kongres otvoren upravo predstavljanjem Varaždinskih Toplica te da je predavanje pod nazivom „Nova otkrića na prostoru svetišta rimskog termalnog lječilišta Aquae Iasae” izazvalo izuzetno veliki interes sudionika.

Zadovoljstvo što su europski i međunarodni stručnjaci još jednom prepoznali jedinstvenost topličkog lokaliteta, izrazila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

- Upravo zbog izuzetne važnosti i značaja našeg lokaliteta, Grad Varaždinske Toplice razvijamo kao grad na termalnoj vodi. Cilj nam da se u europskim i svjetskim lokalitetima dodatno pozicioniramo kao jedinstven primjer očuvanog rimskog termalnog lječilišta, a zahvaljujući svom bogatom nasljeđu i kontinuiranom ulaganju u daljnja istraživanja, njegovo očuvanje, zaštitu, prezentaciju i promociju u tome i uspijevamo – rekla je gradonačelnica Ratković.

Kongres je završio okruglim stolom na temu „Thermal network” na kojem je dogovorena daljnja suradnja, a velik interes europskih stručnjaka za Varaždinskim Toplicama potvrđen je najavom njihovog skorog posjeta gradu i da će domaćin jednom od sljedećih kongresa biti upravo Hrvatska.