Na Kliker festivalu vrhunski plesni umjetnici iz devet zemalja, otvaraju ga "Rozi jednorozi"

Igor Čolaković | 6.6.2023. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

- U 15 godina doprli smo do gotovo 20 tisuća djece, ostvarili smo krasnu suradnju s varaždinskim školama i vrtićima i stvorili divnu publiku koja se veseli svakom novom Kliker festivalu - poručila je umjetnička ravnateljica Sanja Tropp Frühwald

Na ovogodišnjem, osmom Kliker festivalu, čiji će program započeti u petak, 9. lipnja, nastupit će vrhunski plesni umjetnici iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Litve, Španjolske, Nizozemske, Italije, Slovenije i Izraela.

Ovaj međunarodni festival pokreta i plesa maloj i velikoj publici u deset festivalskih dana ponudit će 10 atraktivnih predstava, ali i niz predavanja, istraživačkih projekata, radionica i koncerata.

-Izađimo iz svojih soba i odmaknimo se od ekrana, zaplešimo zajedno na varaždinskim ulicama i u našem kazalištu, zakoračimo u svijet mašte i umjetnosti, jer uz Kliker festival učimo i rastemo zajedno - istaknula je na konferenciji za novinare, koja je održana u palači Patačić, u četvrtak, 1. lipnja Sanja Tropp Frühwald, umjetnička ravnateljica Kliker festivala.

Kliker_21.jpg

Ona je na konferenciji naglasila kako je ovaj festival plesa, koji je još prije petnaest godina stasao iz Dana suvremenog plesa, u Varaždinu ugostio niz vrhunskih plesnih predstava i renomiranih plesnih umjetnika.

-U tih 15 godina u Varaždinu smo ugostili više od 150 inozemnih plesnih predstava, više od tisuću umjetnika, koreografa, plesača, plesnih pedagoga, redatelja, teoretičara, predavača i kulturnih radnika iz cijelog svijeta. No, a to je najvažnije, doprli smo do gotovo 20 tisuća djece. Ostvarili smo krasnu suradnju s varaždinskim školama i vrtićima, stvorili smo divnu publiku koja se veseli svakom novom Kliker festivalu - poručila je umjetnička ravnateljica ovoga festivala.

Festival će otvoriti "Rozi jednorozi"

Osmi Kliker festival bit će svečano otvoren u subotu, 10. lipnja, u 18 sati, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, predstavom Pink Unicorns (Rozi jednorozi) koju će izvesti zvijezda španjolske plesne i kazališne scene - plesna skupina LaMacana.

-Unseen world, Pink Unicorns, Srebrno zlato, Matta Matta, Stories in blue, Tajni vrt, ClayPlay i Ljubičasto in concert by Cura i dečko, samo su dio kreativnih programa ovogodišnjeg Kliker festivala. Jedna od posebnosti 8. Kliker festivala bit će i litvanska predstava za slijepu i slabovidnu djecu - World without eyes, a festivalski program ćemo obogatiti i s posebnim projektom razvoja publike koji smo nazvali - Mapiranje budućnosti.

ovosamja1-1536x9191.jpg

Proizlazeći od dugoročne festivalske teme - Festival s kojim rasteš, te najavljenom transformacijom festivala u novi format, ovim projektom želimo festival usmjeriti prema budućnosti, sukreirajući ga zajedno s mladom publikom i umjetnicima, suradnicima i gostima Kliker festivala i umjetničke organizacije Vrum. Na festivalu će i ove godine biti organizirane radionice suvremenog plesa i klasičnog baleta, site-specific izdanje kazališno plesne predstave- Bazen, umjetničke organizacije Škvadra, ali i koncert klasične glazbe uz kolače i babyccino za bebe, toddlere, djecu i njihove roditelje, u izvedbi MiniArtUrica, pijanistice Lee Šantek i flautistice Melanije Gradečak - najavila je na konferenciji Sanja Tropp Frühwald.

Jedinstveni plesni festival

Na ovom varaždinskom festivalu, koji je jedinstven u ovom dijelu Europe, KLIK KLUB će organizirati simpozij - Plesna umjetnost u odgojno-obrazovnom procesu, na kojem će predavanje - Poetsko tijelo u plesnom teatru za djecu, održati kazališna kritičarka Nataša Govedić, a na simpoziju će biti predstavljena i i knjiga - Kako djeca opisuju svoje kazalište, Maše Rimac Jurinović.

Programi ovogodišnjeg Kliker festivala bit će organizirani i u varaždinskim osnovnim školama, a dio programa bit će održan i u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta u dvorištu palače Sermage.

World-without-Eyes_foto-Laura-Vanseviciene-85-scaled1.jpg

Na završetku ovogodišnjeg Kliker festivala bit će, već tradicionalno, održan - Plesokaz, na kojem će u režiji Davorke Čorko-Rodeš, voditeljice Plesnog studija Vindi, nastupiti plesači iz Varaždina, Požege, Čakovca, Zadra i Zagreba.

Na konferenciji za novinare o ovom međunarodnom festivalu govorili su i Iva Nemec, medijatorica programa Kliker festivala i voditeljica Klik Kluba, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, Senka Bulić, intendantica HNK u Varaždinu, Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja.

Kliker festival će i ove godine biti održan u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, Turističkom zajednicom Grada Varaždina, Koncertnim uredom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu, Plesnim studijem Vindi te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Veleposlanstva Republike Litve i Veleposlanstva Republike Slovenije.

Ulaznice za festivalske predstave dostupne su na blagajni varaždinskog kazališta, a mogu se rezervirati i na - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .