Na jubilarni VAFI & RAFI festival prijavljena su rekordna 1133 animirana filma

vv | 28.3.2024. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Od 27. svibnja do 1. lipnja u Varaždinu će se održati 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Na jubilarni festival su prijavljena rekordna 1133 animirana filma.

U VAFI sekciji prijavljeno je 289 filmova u tri kategorije, a selekciju su ove godine radile Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanja i smotre pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ana Sever, dugogodišnja voditeljica brojnih radionica animiranih filmova za djecu i mlade, ujedno i članica VANIME. Iako je teško odabrati filmove koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji, jer je ipak riječ o radovima djece i mladih, selektorice su izabrale njih čak 90. Rezultati su objavljeni danas na službenim internetskim stranicama festivala (www.vafirafi.com). Kroz desetak dana bit će objavljeni i rezultati selekcijske komisije RAFI sekcije, a pred selektorima je težak zadatak jer je prijavljeno čak 844 filmova.

I ove će godine VAFI & RAFI festival okupiti više od sedamdeset gostiju iz cijelog svijeta, a pobjednike će odabrati stručni žiri koji se od ove godine sastoji od pet članova. Osim stručnog žirija, filmove koji najviše promiču prava djece odabrat će žiri Plavog VAFI-ja. Najbolje filmove u RAFI sekciji odabrat će publika djece i mladih, a službene projekcija bit će održane u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu i Ludbregu.

VAFI & RAFI festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra, a uz suorganizaciju ASIFA Hrvatske, Hrvatskog filmskog saveza, Koncertnog ureda Varaždin, POU Varaždin i kina GAJ.

15_VAFI_banner.jpg