FOI: online nastava do 23. prosinca, studentima će se sufinancirati i dodatni internetski promet! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

FOI: online nastava do 23. prosinca, studentima će se sufinancirati i dodatni internetski promet!

VV | 23.11.2020. u 16:58h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike (FOI) donio je odluku da se izvođenje nastave na daljinu produlji sve do početka zimskih praznika, odnosno do 23.prosinca ove godine.

- Akademska godina na tom je fakultetu započela prema hibridnom modelu, što znači da su studenti dijelom slušali nastavu u online okruženju, a dijelom u prostorima fakulteta. Međutim, zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, od 2. studenog nastava se izvodi isključivo na daljinu, a danas je donesena odluka da se tzv. model C produlji sve do početka zimskih praznika – najavila je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja.

Kolokviji 100 posto online

Odluka o produljenju nastave na daljinu se odnosi na sveučilišne preddiplomske i diplomske studije i stručni preddiplomski studij u Varaždinu i studijskim centrima Križevci, Zabok i Sisak. Za vrijeme provođenja nastave na daljinu, ispiti ili usmeni dio ispita pred povjerenstvom se održavaju u skladu s odlukom nositelja predmeta i važećim protuepidemijskim mjerama, no to je pretežito online. U proteklom razdoblju, od početka online nastave, se više od 95 posto ispita i kolokvija održalo na daljinu, a u razdoblju koje je pred nama kolokviji i ispiti će biti 100 posto online.

- Rezultat je to kontinuiranog razvoja FOI-ja u području e-učenja, dijeljenja znanja i iskustva od strane prepoznatih stručnjaka FOI-ja u e-učenju, edukacijama nastavnika s ciljem podizanja kvalitete e-predmeta te digitalnih kompetencija kao i odličnog FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda (pod voditeljstvom Darka Grabara, mag. inf.) koji pruža veliku potporu u organizaciji i provedbi online nastave kao i u održavanju vlastite infrastrukture potrebne za online nastavu. FOI još od 2008. godine koristi sustav za e-učenje Moodle, a danas imamo više od 500 e-predmeta većinom najviše razine e-učenja koje naši studenti koriste u nastavnom procesu za komunikaciju i interakciju s nastavnikom i međusobno, za samovrednovanje, za predaju i ocjenjivanje zadataka, za održavanje kolokvija i ispita online, za pristup svim potrebnim digitalnim materijalima (video lekcijama, interaktivnim nastavnim materijalima, e-knjigama i dr.) i dr. Kako bismo podijelili svoja znanja i iskustva i pomogli drugima, razvili smo i FOI online portal, a održavamo i niz edukacija na temu nastave na daljinu za zainteresirane Fakultete i Sveučilišta - ističe dekanica FOI-ja.

Studentima računala, ali nije to sve...

Uz sve materijale i aktivnosti na e-predmetima na FOI-ju, nastava na daljinu je organizirana kao sinkrona, odnosno "u živo“ tijekom koje nastavnici i studenti koriste videokonferencijske sustave (primarno Big Blue Button (BBB) i Zoom) i kao asinkrona, kada studenti preko sustava za e-učenje Moodle mogu pristupiti unaprijed pripremljenim digitalnim nastavnim materijalima, odnosno tekstualnom i interaktivnom sadržaju, snimkama predavanja i dr. Kako smo svakodnevno u kontaktu s predstavnicima Studentskog zbora, te nastojimo zajedno odgovoriti na sve izazove ovog izazovnog razdoblja, studenti su izuzetno zadovoljni s dosadašnjim izvođenjem nastave i kolokvija.

Kako bi svojim studentima omogućio neometano praćenje predavanja, ali i druge tehničke preduvjete, FOI je za svoje studente također osigurao mogućnost posudbe računala i web kamera te sufinancira dodatni internetski promet. Pravo na posudbu prijenosnog računala, kao i dodatni internetski promet imaju svi u statusu redovitog ili izvanrednog studenta na FOI-ju, bez obzira na godinu i smjer studija. Studenti računala posuđuju na razdoblje od jednog semestra, a mogu ih koristiti na Fakultetu i kod kuće. Također, studentima smo ponudili dodatno sufinanciranje internetskog prometa prema tri modela te sukladno odabranom modelu FOI sufinancira dodatni internetski promet. Dodatno, od ove akademske godine, na FOI-ju su osnovani i timovi za pružanje podrške u nastavi na daljinu studentima i nastavnicima.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Begičević Ređep istaknula je kako se ovakvim odlukama nastojalo pomoći studentima u osiguravanju potrebnih preduvjeta nužnih za cjelokupni nastavni proces na daljinu.

- U situaciji kada se nastava i ispiti održavaju na daljinu ne smije se dogoditi da studenti nemaju potrebne preduvjete za pristupanje predavanjima, kao i kolokvijima i ispitima. Također otvorili smo i mogućnost dolaska na Fakultet za studente koji u prostorima Fakulteta žele pratiti online nastavu, a otvorena je i mogućnost rješavanja online kolokvija u prostorima Fakulteta, na fakultetskoj opremi uz sigurnu vezu i potporu nastavnika ili administrativnog osoblja. Naravno uz poštivanje epidemioloških mjera - istaknula je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci