Dekanica FOI-ja Begičević Ređep: "Napravili bi još i više da imamo dovoljno prostora i asistenata" Foto: Krešimir Đurić

Dekanica FOI-ja Begičević Ređep: "Napravili bi još i više da imamo dovoljno prostora i asistenata"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.12.2019. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

- Dosad su realizirane faza 1 i faza 3 Sveučilšnog kampusa, Studentski restoran i studentski dom, međutim još uvijek čekamo realizaciju faze 2. Pune su uši svima da je STEM prioritet ove Vlade i da informatičari trebaju tržištu rada, a mi trenutno imamo dva problema: unatoč svim našim rezultatima koje smo postigli i dalje nemamo dovoljno suradnika i asistenata jer nemamo koeficijente za zapošljavanje, a ako ih i dobijemo, najbolji studenti ne javljaju se na natječaje zbog plaće koju možemo dati. Drugi naš problem su nedostatni prostorni kapaciteti: napravili bi mi još više i bolje, posebno vezano uz istraživački rad, da imamo ljudske i prostorne kapacitete – rekla je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu da svečanom obilježavanju Dana Fakulteta organizacije i informatike u HNK Varaždin.

Svečanosti su prisustvovali brojni studenti, djelatnici FOI-ja i gosti, među kojima je bila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, izaslanik Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić, dogradonačelnik Zlatan Avar i brojni drugi.  

Dekanica izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep rekla je kako je ponosna na studente FOI-ja. Godišnje taj fakultet završi 500 studenata koji su velika snaga i pokretač razvoja IT tržišta u cijeloj Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

- Ponosni smo na način učenja i poučavanja koji se provodi na našem fakultetu. Imamo izuzetno jaku suradnju s poslodavcima, promoviramo projektni način rada, učenje utemeljeno na radu, stručnu praksu i konkretno rješavanje problema iz prakse. Također, ponosni smo na našu internacionalizaciju jer imamo jaku međunarodnu suradnju, veliki porast odlazne i dolazne mobilnosti te jako puno studenata s naših partnerskih institucija dolazi kod nas studirati semestar ili dva semestra. To je sve dokaz naše kvalitete – ustvrdila je izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep. 

DSC_3925_resize.JPG

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja

Ustvrdila je kako se u Varaždinu, iz mjeseca u mjesec, otvaraju IT podružnice, a najveći razlog su upravo – studenti s FOI-ja.  

- Ne samo studenti informatičkih smjerova, nego i studija ekonomika poduzetništva. Ono što mi pružamo našim studentima je jaka projektna aktivnost, rad u okviru laboratorija fakulteta i u okviru različitih projekata koje vodimo trenutno je na FOI-ju 24 aktivnih projekata s međunarodnom komponentom koji su razvojni ili znanstveno-istraživački – istaknula je dekanica FOI-ja i dodala kako FOI trenutno ima više od 500 sporazuma o suradnji s IT tvrtkama iz Hrvatske i svijeta.

- I ne samo to. Uz različite projekte i stručnu praksu u naše studijske programe i učenje uključujemo poslodavce. Ono što je izuzetno važno je infrastruktura koju pruža Varaždin, Studentski centar te Sveučilišni kampus – ustvrdila je izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep.

FOI je aktivan i u provođenju EU projekata. Trenutno je aktivno 24 projekata vrijednih više od 25 milijuna eura.

- Udio FOI-ja u svemu tome je ipak manji i iznosi oko dva milijuna eura, međutim trudimo se da veliki broj naših djelatnika  ima projektno iskustvo, vodi takvu vrstu projekata i sudjeluje u njima – istaknula je.

Ministrica Blaženka Divjak svjesna je problema s prostorom kojeg ima FOI.

- Sigurno da je goruće pitanje za FOI izgradnja kampusa. Nažalost, kada se planiralo razdoblje iz EU fondova za 2014. – 2020. u planu nije bilo visokog obrazovanja. Sada jest u planu, posebno s naglaskom na STEM studije. Dakle, ako neće biti prije, kampus će biti 2021. – poručila je ministrica Divjak u Varaždinu čestitajući studentima i zaposlenicima FOI-ja Dan fakulteta. Osvrnula se i na informatičke studije, za kojima je potreba vrlo velika.  

- Problem je što informatičari koji rade u gospodarstvo imaju daleko bolje prilike, pogotovo u segmentu materijalnih primanja, nego što imaju kao asistenti na fakultetu. Nastojat ćemo da se u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. – 2027. osiguraju sredstva koja bi bila dodatak za one koji su u deficitarnom području – istaknula je.  

DSC_3876_resize.JPG

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je kako je FOI važna komponenta Sveučilišta u Zagrebu.

- FOI je fakultet koji je na području informatike i ekonomije jedan od izvrsnih fakulteta i ima izvrsnu perspektivu, a sada mladu i novu ekipu s izvrsnom dekanicom i siguran sam da će i dalje biti uspješan. Sveučilište će se potruditi da i prostorno pomogne razvoju fakulteta – rekao je.

Dodao je kako je na njima svima, kao Sveučilištu koje je među 500 najboljih na svijetu, da upru još jače i povećaju kvalitetu.

- Fakultet ima odličan kadar. I sam koristim usluge nekoliko vrhunskih profesora, primjerice doc. dr. sc. Marija Koneckog, koji ne samo da je izvrstan znanstvenik, nego je i odličan informatičar i na moj prijedlog savjetnik Rektorskog zbora RH za informacijske tehnologije. S ovim mladim ljudima FOI ima veliku perspektivu, a Varaždin, kao grad u kojem djeluje još jedno sveučilište, može biti izvanredan studijski grad – poručio je prof. dr. sc. Boras.

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci