Na 3. Festivalu šaha uzbudljive borbe i atraktivna simultanka, najboljima uručeni pehari Foto: Varaždinska županija

Na 3. Festivalu šaha uzbudljive borbe i atraktivna simultanka, najboljima uručeni pehari

VV | 27.4.2019. u 17:06h | Objavljeno u Društvo

Više od 150 učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih mentora, roditelja, baka i djedova okupilo se danas u Prvoj gimnaziji Varaždin na 3. Festivalu šaha Varaždinske županije, koji je održan u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Dana centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Festival su organizirali Županija i Šahovski savez Varaždinske županije, a na njemu su prvi put sudjelovali i učenici iz Međimurske županije i slovenske Murske Sobote.  

Na brojnim šahovskim pločama odvijale su se zanimljive borbe, a natjecala su se djeca i odrasli. Atraktivna je bila simultana partija koju je na 15 ploča protiv voditelja šahovskih grupa i najhrabrijih posjetitelja odigao Jurica Srbiš iz Koprivnice, FIDE majstor i osmerostruki prvak Hrvatske u kadetskim i juniorskim konkurencijama.

- Bez obzira na brojne igre kojima su današnje mlade generacije opčinjene noćima, šah je bio i ostao „broj 1“. To je najsavršenija igra ikad osmišljena, u kojoj faktor sreće nema nikakvog utjecaja. Dane izvrsnosti Varaždinske županije započeli smo informatikom i nastavili s matematikom, a završavamo šahom koji sve objedinjuje, strategiju, kombinatoriku, programiranje i logiku. Ponosni smo na sve vas učenike koji se bavite ovom igrom, kao i na vaše izvrsne mentore, a u Varaždinskoj županiji ćemo vam i dalje pružati svu potporu te raditi na daljnjoj popularizaciji šaha – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. 

Zahvaljujući projektu „Uvođenje šaha u osnovne škole Varaždinske županije“, broj učenika uključenih u šahovske aktivnosti se u tri godine povećao gotovo pet puta, a ostvareni su i zapaženi rezultati.

- Posebno smo ponosni što je ekipa djevojčica Područne škole Druškovec pod mentorstvom učitelja Mihaela Vurušića ponovila veliki uspjeh i osvojila treće mjesto na Državnom prvenstvu školskih športskih društava u ožujku u Vinkovcima. No, to je samo dio ostvarenih rezultata. Uz osnovne škole, sistem pojedinačnih šahovskih turnira uveden je i u srednje škole, a osnovan je i novi klub, Šahovski klub Ivanec, te otvoreno šahovsko igralište u PŠ Črešnjevo. EU je preporučila da se šah uvede kao obavezan predmet u škole, što se i dogodilo u nekoliko zemalja, među kojima je i Armenija. U Hrvatskoj naš projekt zasigurno predstavlja prvi sustavni korak prema tom cilju, a zahvaljujući tome što Varaždinska županija svrstava šah u svoju viziju razvoja društva znanja – rekao je Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.

Festival šaha završio je uručenjem pehara najboljima. Pobjednik PUŽ-a, pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije, u konkurenciji dječaka nižih razreda je Adrian Petrus iz OŠ Bisag, a u konkurenciji djevojčica Paula Friščić iz OŠ Ivanec. Najbolji u konkurenciji učenika viših razreda je Petar Križanić iz OŠ Varaždinske Toplice, a među učenicama Janja Inkret iz PŠ Druškovec.
Na Velikom PUŽ-u, pojedinačnom prvenstvu učenika srednje škole, najbolji su Hrvoje Hostnjak i Silvija Sever, obje iz Elektrostrojarske škole. Na seniorskom brzopoteznom prvenstvu prvo mjesto osvojio je Goran Šegović iz ŠD Mladost Varaždinske Toplice, dok je u simultanki, očekivano, slavio Jurica Srbiš rezultatom 14:1.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci