Muzejske spike i Filmske priče iz Staroga grada u povodu Međunarodnog dana muzeja

J.Š./ Varaždinske vijesti | 16.5.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje 18. svibnja, obilježit će se Međunarodni dan muzeja. Uz ovogodišnji Međunarodni dan muzeja na svom YouTube kanalu Gradski muzej Varaždin predstavlja dva programa, i to edukacijski sadržaj pod nazivom Muzejske spike u premijernom izdanju te Filmske priče iz Staroga grada kao rezultat aktivnosti u sklopu EU projekta Living Castles.

Kao što je uobičajeno na Međunarodni dan muzeja, u utorak, 18. svibnja, razgled u svim izložbenim postavima GMV-a bit će besplatan (odjeli su otvoreni od 9 do 17 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere).

MUZEJSKE SPIKE / premijerno prikazivanje; dostupno na YouTube kanalu GMV-a od 18. 5. 2021.

U sklopu programa GMV-a MIŠ – Muzej i škola osmišljen je virtualni projekt Muzejske spike na temu restauracije umjetnina. Riječ je o 20-minutnom audiovizualnom programu zabavno-edukacijskoga karaktera u kojem su glavni akteri lutke Gospođa Restaurić i Gospodin Bradonja, čije „delikatne“ probleme zaštite umjetnina i ostale „muzejske nedoumice“ rješavaju muzejski stručnjaci i istinski ljubitelji umjetnosti.

Sadržaj je ponajprije namijenjen školarcima mlađeg uzrasta, koji zbog epidemioloških mjera trenutačno ne mogu sudjelovati u edukacijskim radionicama u muzejskim prostorima, ali i svima koji na pomalo neuobičajen način žele doznati više o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti Muzeja.

Prva epizoda Muzejskih spika (od planiranih 10 koje bi se trebale realizirati) premijerno se predstavlja 18. svibnja na YouTube kanalu GMV-a, gdje će otada biti i stalno dostupna.

Ideja, scenografija, režija: Daša Suhić Hižak. Gluma, animacija, naracija: Igor Baksa. Glazbeni suradnik: Marin Kereša, NUARS d.o.o. Snimanje i postprodukcija: Vedran Hunjek, Silikon studio d.o.o. Posudba kostima: HNK u Varaždinu.

FILMSKE PRIČE IZ STAROGA GRADA / projekcija na YouTube kanalu GMV-a, 18. 5. 2021.
Mreža živih dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa – LIVING CASTLES / Projektne aktivnosti

U varaždinskom Starom gradu više od 90 godina djeluje Muzej sa stalnim postavom, koji se zahvaljujući sredstvima iz EU fondova obogaćuje novim sadržajima. Digitalna transformacija utvrde temelji se na uvođenju informatičkih, komunikacijskih i tehnoloških alata u stalnom muzejskom postavu, kao što je interaktivna aplikacija za naočale za mješovitu stvarnost Microsoft Hololens 2 s hologramskom projekcijom, u kojoj će posjetitelji moći odjenuti damu prema odabranom stilskom razdoblju na temelju viđenih odjevnih predmeta i modnih dodataka unutar muzejske cjeline Kultura odijevanja.

Hologramska projekcija, kao realna 3D projekcija u prostoru, omogućit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj mode prošlih vremena te upoznavanje s odjevnim predmetima i modnim dodacima različitih povijesnih i stilskih epoha. Nadalje, hologramska projekcija "oživit" će dio stalnog postava i stvoriti dinamičniju ponudu Gradskog muzeja Varaždin, odnosno Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela za posjetitelje.

Uz to, interaktivnom aplikacijom želi se osigurati i potaknuti dublje poznavanje i istraživanje kulturne baštine varaždinskog područja i šire, jer takve aplikacije i projekcije služe kao odlično didaktičko pomagalo za sve uzraste posjetitelja.

Za pet izložbenih prostora snimljeni su i kratki filmovi, čime se u obliku filmskih priča potiče interes posjetitelja i omogućuju šire spoznaje o pojedinim muzejskim cjelinama, i to kroz teme: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva, Koncert u Starom gradu te Ljubav lajtnanta Milića.

Osim navedenih IKT alata, na recepciji Kulturno-povijesnog odjela bit će postavljen i monitor s ekranom na dodir za više informacija o utvrdi i muzejskom postavu. Posebna turistička atrakcija za posjetitelje bit će isprobavanje baroknog ženskog korzeta ili muškog prsluka iz 18. stoljeća kako bi posjetitelji kroz doživljajno iskustvo direktno upoznali muzejsku građu.

Navedene inovacije u Starom gradu posjetitelji mogu istražiti „na licu mjesta“ u stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela GMV-a od srpnja 2021. godine, dok će pet filmskih priča iz Staroga grada biti prigodno uz Međunarodni dan muzeja dostupne na YouTube kanalu GMV-a 18. svibnja.

 gradski.jpg

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci