Muzej vatrogastva u Noći muzeja s izložbom Crna šuma Damira Hoyke

| 27.1.2016. u 20:17h | Objavljeno u Društvo

Crna šuma - naziv je izložbe kojom se u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu predstavlja ugledni fotograf Damir Hoyka. Izložba će biti otvorena u Noći muzeja, 29. siječnja u 19 sati.

Na programu su i likovne radionice za djecu, te razgled opreme i druženje s pripadnicima Prvog dobrovoljnog vatrogasnog zbora Varaždin.

U srpnju 2015. godine katastrofalni šumski požari pogodili su otok Korčulu i poluotok Pelješac. Slike nastojanja vatrogasaca u spriječavanju širenje vatrene stihije, i uništenja koje je ostalo nakon požara, obišle su svijet.

Zapanjen apokaliptičnim prizorima u koje je požar pretvorio pelješku šumu, priznati hrvatski fotograf Damir Hoyka odlučio je ovu tragediju pretvoriti u snažno vizualno upozorenje i tako pridonijeti nastojanju da se takvi događaji spriječe. Kako bi efekt planiranih fotografija bio maksimalan, a cijeli projekt što autentičniji, Hoyka je svoju zamisao podijelio s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u kojem je našao idealnog partnera za projekt. Autor ovom izložbom također odaje priznanje vatrogascima koji su svojim zalaganjem i požrtvovnošću spriječili još veću požarnu katastrofu.

„Crna šuma“ je izložba od općeg interesa, a njezin cilj je upozoriti građane na moguće požarne opasnosti.