Muzej Međimurja, kao jedini predstavnik Hrvatske, ušao u samo finale za najbolji muzej Europe

vv | 5.5.2024. u 14:37h | Objavljeno u Društvo

U Portimãu, u Portugalu je održana završnica izbora za najstariju europsku nagradu koja se dodjeljuje muzejima, nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA), koju dodjeljuje Europski muzejski forum. Muzej Međimurja Čakovec kao jedini predstavnik Hrvatske tako se našao u visokom društvu najboljih europskih muzeja. Iako je pobjeda ovaj put izmakla za dlaku, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke - ističu u Međimurskoj županiji.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove.

muzejck1.jpg

- Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi prisustvovali su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

- Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja - poručila je iz Portugala Maša Hrustek Sobočan, koja je u Portugalu predstavila MMČ. U centru ravnateljičina izlaganja bila je Riznica Međimurja i njezin utjecaj za zajednicu koju je oživjela nizom edukativnih sadržaja te sadržaja iz kulture. Prezentaciju je pratila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

muzejck2.jpg

Iz drevne i zubom vremena načete fortifikacije Staroga grada u Čakovcu, u najvećem je ulagačkom ciklusu ikad, 2021. godine rođena Riznica Međimurja kao muzej nematerijalne baštine sa suvremenim, multimedijskim konceptom.

'Čarolija' novoga postava brzo je po otvorenju odjeknula stručnom zajednicom i javnošću te je Riznica Međimurja upisana u turističku kartu Europe. Do danas ovaj jedinstveni postav razgledao je više od 50.000 ljudi.