Od Hollywoda do Hrvatske: "Mojih devet života" Irene Sekovanić o položaju žena i zlostavljanju Foto: Ilustracija

Od Hollywoda do Hrvatske: "Mojih devet života" Irene Sekovanić o položaju žena i zlostavljanju

Mirela Horvat | 28.2.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Novi Marof, ali i Varaždinska županija mogu se pohvaliti jednim novim licem koje se pojavilo, možemo slobodno reći, iznenada, ali ne bez razloga i koje bi moglo postati novo lice domaće književne scene. Riječ je o Marofčanki Ireni Sekovanić, koja je po svojoj struci ekonomistica, no svojim književnim prvijencem "Mojih devet života" čija je promocija održana ovih dana u njezinom rodnom gradu, pokazala je da po svom habitusu itekako pripada sferama umjetnosti riječi. I to ne bilo kakvih riječi, već riječi koje kritički propitkuju položaj žena i njihovo zlostavljanje u različitim društvima, bilo da su one slavne ili potpuni incognito koje svoje dane proživljavaju obavljajuće najobičnije poslove kako bi zaradile za vlastitu egzistenciju ili pak jednostavno sačuvale goli život.

Irena za sebe kaže da je od malih nogu voljela čitati i pisati i kako ne postoji lektira koju nije pročitala. Upravu ju je afinitet prema knjigama naveo da napiše svoju prvu knjigu "Mojih devet života" za koju je, kako kaže, ideja došla spontano, a potaknuli su ju događaji u Hollywoodu i tužbe raznih glumica protiv Harveya Weinsteina.

- Razmišljala sam o tome kako niti najslavnije žene svijeta nisu izbjegle zlostavljanja. Što se tek događa običnim "malim“ ženama, posebno konobaricama koje su svakodnevno izložene nekom obliku seksualnog zlostavljanja, pa tek ženama u zemljama Trećeg svijeta o čemu i pišem u knjizi u nekim poglavljima - pojasnila je Irena...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...