Moderni homo universalis: U palači Herzer održana komemoracija za dr. Branka Speveca

Julijana Marčec | 26.8.2023. u 18:03h | Objavljeno u Društvo

U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin u srijedu, 23. kolovoza, održana je komemoracija za istaknutog kulturnog djelatnika Branka Speveca.

Bivši ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin preminuo je u 74. godini, nakon kratke i teške bolesti, a komemoracija je održana u palači, za čiju se rekonstrukciju pobrinuo upravo Branko Spevec, u svom prvom ravnateljskom mandatu.

Branko Spevec rođen je 8. travnja 1949. godine u Zlataru, a u Varaždinu je živio od 1954. godine, gdje je završio osnovnu, srednju i Glazbenu školu. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 1974. godine, a kao stomatolog je radio do 1990. godine. Bio je član Odbora za kulturu, sport i turizam Gradskog vijeća Grada Varaždina, a u dva mandata i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, od 2004. do 2012. godine.

- Branko Spevec dao je značajan doprinos kulturnom životu Varaždina, osobito na glazbenom i likovnom polju, a osam godina je kao ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin svoje iskustvo, entuzijazam i znanje utkao u rad te varaždinske kulturne institucije - rekao je između ostalog ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini.

Uspješni ravnatelj Muzeja

U vrijeme mandata dr. Branka Speveca u Muzeju je ostvareno niz značajnih projekata, osim rekonstrukcije Herzerice, napravljena je adaptacija južnog krila Staroga grada, uređeno je prizemlje palače Sermage, osnovani su Konzervatorsko-restauratorski i Dokumentacijski odjel, otvorene su tri cjeline stalnih postava - Staklo, keramika, satovi u Starom gradu, Hrvatski majstori 20. stoljeća u Galeriji umjetnina te Dodirom do spoznaje za slijepe i slabovidne osobe u stalnom postavu Svijet kukaca.

Uz to, realiziran je i prvi europski projekt - Bastion, a Spevec je zaslužan i za uređenje i opremanje muzejskih čuvaonica, kao i uvođenje dodatnih programskih sadržaja, čime se povećao broj posjetitelja i vlastitih prihoda GMV-a.

Vrijedna ostavština Branka Speveca

Da je njegov dolazak na ravnateljsko mjesto varaždinskog Muzeja bilo pravo osvježenje te da se odlično snašao u građevinskim radovima, ali i da je bio sjajan za kolektiv, jer je znao prepoznati i podržati dobre ideje i projekte kustosa, na komemoraciji je istaknula Mirjana Dučakijević, umirovljena kustosica Galerije umjetnina.

- Zaslužan je i za informatizaciju Muzeja, odnosno muzejske građe, a u njegovo je vrijeme ostvareno niz izložbi na kojoj smo tu građu izlagali u Hrvatskoj i izvan nje. Ostvarili smo suradnje s muzejima i galerijama u Splitu, Rijeci, Opatiji, Sisku, ali i Ptuju, Beču, Mariboru. Treba reći i da je Branko oko sebe znao širiti dobre emocije i bio je pravi šaljivdžija. On je bio toliko svestran, sve ga je zanimalo, od kuhanja, preko vrta do struke, izdavaštva, likovne umjetnosti, glazbe, pa s pravom možemo reći da je bio pravi - homo universalis, možda ne onaj renesansni, ali svakako svestrani čovjek kojeg ćemo se rado sjećati - rekla je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

O svestranosti dr. Branka Speveca, njegovim brojnim aktivnostima i zaslugama, ostavštini u kulturnom životu Varaždina na komemoraciji su govorili i njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Zdenko Kušćer i Krešimir Ferinac.

U multimedijskoj dvorani palače Herzer postavljena je i Knjiga žalosti u kojoj su se od ovog uglednog Varaždinca prigodnim riječima oprostili članovi obitelji, prijatelji, kolege te poslovni suradnici.

branko_spevec_vv_arhiva_26082023.jpg