MOBITELI NA NASTAVI Učenici traže da im se dozvoli njihovo korištenje tijekom odmora

Varaždinske vijesti | 19.12.2018. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskoj županiji jutros je održan sastanak zamjenika župana Tomislava Paljaka s predsjednikom Savjeta mladih Varaždinske županije Lovrom Lukavečkim te predstavnicima vijeća učenika osnovnih i srednjih škola, čiji osnivač je Županija.

Tema je bila korištenje mobilnih uređaja u školi, odnosno tijekom nastave i pod odmorima, koja se otvorila nakon što je Županija, kao osnivač škola, prošli mjesec ravnateljima uputila naputak da korištenje mobitela i privatne informatičke opreme reguliraju pravilnicima o kućnom redu ili drugim internim aktima. Županija je dala naputak, a svaka škola pojedinačno donosi pravilnike ili akte.

- U vašim školama već postoje određena pravila vezana uz korištenje mobilnih uređaja tako da nikome od vas nije novost što ih ne smijete koristiti tijekom nastave. Ravnateljima škola, čiji smo osnivač, uputili smo naputak s ciljem da se u sve škole uvede red i jasna pravila. S obzirom na različite informacije zadnjih dana, među kojima je bilo i mnogo netočnih, važno je reći da mobitel smijete nositi u školu te da ga neće morati ostavljati na ulazu u školu u kutijama. Točno je da smo dali naputak da mobiteli ne smiju biti aktivirani tijekom nastave. Aktiviranje mobitela nije predviđeno bez nadzora razrednog, predmetnog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja, te se mobiteli ne bi smjeli koristiti osim u hitnim slučajevima. Dakle, kao i dosad, mobitele ćete moći koristiti za potrebe nastave, jer će vam u tom slučaju nastavnik dopustiti da ih upalite - objasnio je Paljak predstavnicima učenika.

Napomenuo je da je Županija dala naputak da učenici odlože mobitele u kutiju isključivo tijekom pisanih provjera znanja, a ciljem da se spriječe potencijalne zlouporabe kao što je, primjerice, fotografiranje ispita znanja.

– To je bio naš prijedlog, pri čemu će škole odlučiti hoće li se mobiteli odlagati u kutije ili ćete ih ostaviti na klupama, kao što je to sada slučaj u pojedinim školama – naveo je Paljak.

Učenicima je najsporniji prijedlog da mobitele ne smiju aktivirati tijekom školskih odmora, o čemu su se jednoglasno složili.

- Naš zaključak jest da Županiji upućujemo zahtjev da dozvoli korištenje mobitela tijekom odmora, jer su se svi predstavnici učenika izjasnili da im je to najveći problem – rekao je predsjednik Savjeta mladih Lovro Lukavečki.

Zamjenik župana Paljak je naveo da je ključno spriječiti ometanje nastave i koncentracije učenika korištenjem mobilnih uređaja.

- Upravo smo zbog (ne)ometanja nastave uputili naputak školama s ciljem da se uvedu jasna pravila. Za nas je pitanje korištenja mobitela pod odmorima sporedno, a o dodatnoj uputi ćemo obavijestiti ravnatelje i učenike – najavio je Paljak.

Označeno u