"Mljet, sadržaj sreće": Knjiga dr. Siniše Cara oduševila Varaždince

Varaždinske vijesti | 29.12.2021. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon uspješnog dubrovačkog predstavljanja, dr. Siniša Car posjetio je rodni Varaždin kako bi predstavio knjigu „Mljet, Sadržaj sreće“.

Ovaj ugledni varaždinski kardiolog iznenadio je medije i javnost kada je 2016. zamijenio užurbanu varaždinsku okolinu otokom Mljetom. Sljedećih pet godina, radeći kao liječnik opće medicine, dr. Car je pisao i tjedne kolumne za DuList pod nazivom „Život na jugu“. Iako kolumne nisu pisane kako bi u konačnici bile ukoričene, njegovu mljetsku priču DuList je odlučio sačuvati trajno te je tako, početkom prosinca, nastala knjiga „Mljet, Sadržaj sreće“.

- Iznimno sam zahvalan što sam mogao doći u Varaždin i svojim Varaždincima predstaviti knjigu. U proteklih pet godina, živeći i radeći na otoku Mljetu, naučio sam štošta, a nešto od toga možete pročitati u mojoj mljetskoj priči – rekao je dr. Car i dodao kako je ovo knjiga o ljepoti življenja, te da je svakim napisanim retkom želio ukazati na jednostavnost života, ali i izazove koje nastaju kao posljedica odluka.

U knjizi dr. Car opisuje otočku svakodnevncu, dijeli svoje najintimnije misli, raspravlja i filozofira o životu i vjeri. Podijelivši knjigu u sedam poglavlja, dr. Car predstavlja isto toliko razloga za sreću svakog čovjeka.

Raspravu je moderirala Barbara Đurasović, urednica DuLista, ujedno i urednica knjige.

- Godinama sam dolazila na odmor na Mljet, a 2016. do mene je stigla informacija da su Mljećani dobili novog liječnika. Isplati se upoznati ga – rekli su mi – i nisu pogriješili. I tako smo počeli surađivati. Nisam postavljala uvjete, a jednom tjedno od njega bi stizale kolumne. Već tada sam znala kako ću mu se odužiti, zahvaliti za našu dugogodišnju suradnju. I tako je nastao „Sadržaj sreće“! - navodi Barbara.

Dr. Car izvrsno se uklopio među Mljećane i njihovu zajednicu - oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole.

- Sa Sinišom dijelim strast prema klasičnoj glazbi, a otvaranje Glazbene škole iznimna je prilika za sve stanovnike otoka koji se žele baviti glazbom. Rano je prepoznao potencijal Mljeta i Mljećana te, iako je izjavio da se s Mljeta vratio obogaćen, on je isto tako obogatio Mljet – rekla je Sofija Cingula, varaždinska mezzosopranistica.

Nakon dubrovačke i varaždinske promocije, predstavljanje knjige „Mljet, Sadržaj sreće“ uslijedit će 21. siječnja, u dvorani Urania u Zagrebu, gradu u koji se preselio nakon pet godina provedenih na Mljetu i u kojem danas radi kao kardiolog u KBC Sestre milosrdnice.