Zlatko Novak i Marin Pozder Foto: VV arhiva / HKS

Mladi varaždinski kuhari Zlatko Novak i Marin Pozder na prestižnom natjecanju u Torinu

Varaždinske vijesti | 10.6.2018. u 17:36h | Objavljeno u Društvo

Dvadeset kuhara iz svih dijelova Europe će 11. i 12. lipnja ove godine u Torinu u Italiji, u sklopu gastro sajma, ukrstiti kuhače i pokazati svoje kuharsko umijeće na najvećoj kuharskoj pozornici - prestižnom natjecanju Bocuse d’Or. U tom elitnom draštvu bit će i hrvatski predstavnici, varaždinski kuhari Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder, obojica iz restorana Bedem.

20 zemalja iz čitave Europe poslat će najboljeg kuhara kako bi predstavljali njihove boje, a kandidati će više nego ikada željeti ostvariti dobar rezultat na ovom zapanjujućem kuharskom spektaklu te plasirati se u veliko finale Bocuse d’Or-a koje će se održati sljedeće godine u francuskom Lyonu. Tada će se 10 najboljih europskih kuhara dobivenih natjecanjem u Torinu sučeliti s najboljim kuharima iz ostatka svijeta. Sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje, jer se za natjecanje u Torinu prijavljuju gotovo sve europske države, dok povjerenstvo na temelju opširnih prijava, radova, dosadašnjih rezultata i ostalih kriterija odabire samo njih 20.

Bocuse_dOr_2018_-__tema_na_plati.jpg

Elitno društvo

U to elitno društvo, svojim radom i nastupima na hrvatskim državnim prvenstvima u kuharstvu te međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade i Global Chefs Challenge natjecanja, te posljednjem nastupu na CRO TOP 10 natjecanju, zasluženo je ušao i Zlatko Novak pred kojim je vrlo težak zadatak.

U Torinu će natjecatelji biti pod najvećim iskušenjem i ispitom karijere. Tamo će ih u užarenoj atmosferi kakve se ne bi posramili ni neki nogometni velikani promatrati više od 5.000 navijača i elita svjetskog kulinarstva koja ocjenjuje svaki korak, svaki pokret kuhačom, svaki potez nožem. Suci će pratiti i nadgledati svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan.

Bocuse_dOr_2018_-__tema_na_tanjuru.jpg

Teme natjecanja su poznate tek nekoliko mjeseci koje je Zlatko iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Svjestan kako ga uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale sljedeće godine. Stoga su na nekoliko treninga bili pozvani i članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije i Sekcije ocjenjivača HKS-a te izbornik Marinko Jurešić i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, koji su svojim sugestijama i opaskama pokušali minimizirati greške te tako izbjeći sakupljanje negativnih bodova na natjecanju.

Dva testa

Kandidati će imati dva testa kako bi pokazali svoje vještine, odnosno pripremiti dva glavna jela. Za temu na tanjuru, morat će pripremiti 15 identičnih tanjura, a za temu na plati, svaki kandidat će pripremiti 15 porcija na platu prije posluživanja na tanjur. Za oba jela, imaju vremensko ograničenje od 5 i pol sati. Zadane namirnice dolaze iz regije Pijemonta u Italiji: Goveđi file Fassona Piemontese, riža Baraggia Biellese, Sant'Andrea, Teleća brizla, kokošja jaja, Castelmagno sir.

Bocuse_dOr_2018_-_plata.jpg

Od svih kandidata očekuje se izvrsna obrada zadanih namirnica u nekoliko kuharskih tehnika, a svaki kandidat u temi na plati ima zadatak ukomponirati i dio svoje nacionalne kulinarske baštine. Zlatko Novak koristit će Poljički soparnik, kojeg je za ovu priliku modernizirao i oplemenio u skladu sa svjetskim trendovima u kulinarstvu.

Bocuse_dOr_2018_1.jpg

I dok će se Zlatko i Marin natjecati, Damir Crleni će sudjelovati u ocjenjivanju jela u drugoj skupini natjecatelja, a Marinko Jurešić će biti sudac koji prati rad natjecatelja u kuhinji. S njima će biti i Aleksandar Aki Vucković, kao logistička podrška i promotor Bocuse d'Or-a u Hrvatskoj.

Bocuse_dOr_2018_2.jpg

 

Video sadržaj