Mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić u petak izlaže u Muzeju planinarstva Ivanec Foto: Grad Ivanec

Mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić u petak izlaže u Muzeju planinarstva Ivanec

Varaždinske vijesti | 23.11.2017. u 16:21h | Objavljeno u Društvo

U petak, 24. studenog, u Muzeju planinarstva Ivanec prezentaciju rada naslovljena "Prilog poznavanju strukture Starog grada u Ivancu" te prateću izložbu priređuje mladi ivanečki magistar arhitekture Marko Friščić.

Kao što u katalogu izložbe ističe sam autor, riječ je o radu koji predstavlja sveobuhvatno istraživanje prostornog i povijesnog razvoja arhitektonskog sklopa ivanečkoga grada, temeljen na dosad dostupnim podacima, ali nipošto – konačan.

Na prezentaciji u petak, javnost će prvi put moći vidjeti potpunu sliku izgleda i strukture Starog grada prikazanu tehničkim crtežom i trodimenzionalnim modelom. Riječ je o važnom radu koji dr. sc. Eduard Kušen (koji je s mr. sc. Alanom Braunom s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio Markov mentor i koji je autor izložbenog postava) ocjenjuje kao prvi kompleksni doprinos proučavanju povijesti Staroga grada Ivanec.

Prezentaciju prati izložba vezana uz devet stoljeća njegove povijesti, a riječ je o tlocrtnim prikazima arhitekture od kojih najstariji datiraju iz 12. i 13. te kasnijih stoljeća, sve do prve polovice 20. stoljeća. Prezentacija počinje u 18 sati, a dobrodošli su svi koji žele nešto više doznati o povijesti Staroga grada Ivanec. Ulazak je slobodan svima zainteresiranima.